пари

Мая Манолова: Нужен е лицензионен режим за фирмите за бързи кредити

Липсва реален и ефективен контрол от страна на съответна държавна институция към фирмите, които предлагат бързи кредити. Това каза омбудсманът Мая Манолова в началото на организирана от нея кръгла маса по проблемите на граждани с фирмите за бързи кредити.

Повод за кръглата маса са над 3 000 жалби на граждани и сигнали от неправителствени организации и адвокати, в които алармират за наличие на неравноправни клаузи в договорите на фирми за бързи кредити, с които пряко се нарушават правата на потребителите.

„Реално фирмите подлежат само на регистрационен режим в БНБ, контролът е възложен единствено и само на Комисията за защита на потребителите. Тя има своите правомощия в един специфичен сектор неравноправните клаузи в договорите. Предвид капацитетът на комисията е трудно ежедневно тя да следи тази активна дейност, която развиват фирмите за бързи кредити”, посочи Манолова.

Според Манолова първата важна стъпка вече е направена с предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс, които внесли преди повече 4 месеца.

„Решение би могло да се търси в посока осъществяване на по-строг контрол върху тяхната дейност. Една от възможните опции е въвеждането на лицензионен режим за фирмите за бързи кредити, което на практика да повиши изискванията към тях и да засили контрола, който трябва да бъде осъществяван върху техните действия”, посочи тя. Другото възможно решение, което с екипа й предлагат, е Закон за частния фалит.

„Факт е, че има нужда от подобна услуга. Фирмите обаче трябва да спазват закона и да не товарят гражданите с неравноправни клаузи, с разходи, които са далеч над разумните в договорите за отпускане на бързи кредити”, заяви Манолова.

- реклама -