Манолова

Мая Манолова: Настояваме министърът на туризма да обяви как ще компенсира бранша

„Налагането на ограничителни мерки от здравните власти, с цел защита на публичния интерес и здравето на хората трябва да бъде съпроводено едновременно с предоставяне на мерки за защита на туристическия бранш, който ще бъде тежко засегнат“. Това каза в парламента Мая Манолова от „Изправи се БГ!Ние идваме!“.

„Не трябва да има нито една мярка, която да ограничава бизнеса и срещу която да не стоят мерки за подкрепа. Настояваме министърът на туризма да обяви още на 7 септември,
когато се очаква да бъдат задействани първите мерки, по какъв начин българската държава ще подкрепи туристическия бранш“, заяви тя. Добави, че те са подготвили конкретни предложения за подкрепа на бранша.

„Предлагаме да бъдат компенсирани до 90% от постоянните разходи на предприятията, които са намалили своя оборот с повече от 30%“, посочи тя. Живко Табаков представи мерките за подкрепа на туристическия бранш.

„Искаме да се отделят около110 млн. лв. за компенсации в сектор туризъм. 75 млн. лв.безвъзмездни средства, които ще компенсират фиксираните и променливи разходи. И 25 млн. за покриване на над 300 000 ПСР тестовете за туристи“, посочи Табаков в предложенията им.

Той добави, че искат да се даде еднократна помощ и на екскурзоводите и планинските водачи, като за целта са поискали да се заделят още 6 млн. лв.

- реклама -