Мая Манолова, Ива Митева, Народно събрание, парламент, съдебна реформа

Мая Манолова: Ива Митева осуети започването на съдебна реформа

Острата размяна на реплики между Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и председателя на парламента Ива Митева продължава. След като Митева отказа да насрочи и утре извънредно заседание на Народното събрание, Мая Манолова я обвини, че саботира съдебната реформа.

„Председателката на парламента Ива Митева искаше, но нямаше желание да започне съдебна реформа, затова не насрочи извънредно заседание. Приемането на първия закон за започване на съдебната реформа – този за Бюрото за защита към главния прокурор, е осуетен от отказа да се насрочи извънредно заседание, въпреки че законът бе приет на две четения в правната комисия“, каза Манолова пред журналисти в парламента.

Тя отново потвърди тезата си, че Митева нарушава Конституцията.

„Конституцията е пределно ясна, че при искане на една пета от народните представители председателят на парламента е длъжен да насрочи извънредно заседание. Така са правили всички председатели на Народното събрание досега. Призовавам Ива Митева да постъпи почтено към българската Конституция и да не се извинява с процедурни хватки. Все още има възможност да насрочи извънредно заседание“, допълни Манолова.

Относно довода на Митева за срок от 72 часа, за да се свика извънредно заседание, Манолова заяви, че е решение на парламента дали да бъде спазен този срок.

„Парламентът вече реши друго по отношение на бюджетите и самата Ива Митева включи в програмата на Народното събрание за миналата седмица държавния бюджет без да са минали въпросните 72 часа“, обясни тя.

„Жалко е, че едно от големите обещания, които формациите на протеста дадохме на хората – започване на съдебната реформа, не се случи заради процедурните хватки на ИТН. Пред очите на българските граждани се видя от кои парламентарни групи бяха бламирани заседанията на правната комисия, така че след десетки събирания тя да приеме само на първо четене закриването на специализираните съдилища и прокуратура„, допълни Манолова.

Припомняме, че след отказа на Ива Митева да свика извънредно парламента и решението на президента да го разпусне в четвъртък, стана ясно, че последното му заседание ще бъде в сряда. Очаква се на него да бъде гласувано окончателно предложението Бюрото за защита на свидетелите да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

 

- реклама -