Манолова омбудсман КЕВР , прокуратура цени ток парно

Мая Манолова даде по-високите цени на тока и парното на прокуратурата

Омбудсманът Мая Манолова внесе във Върховната административна прокуратура иск срещу решенията на КЕВР за поскъпване на цените на тока и парното.

Общественият защитник проведе среща със заместник-главния прокурор при Върховната административна прокуратура Ася Петрова. След проведения разговор стана ясно, че сигналът ще бъде проверен, тъй като от документите имало основания да се твърди за допуснати нарушения. Според Петрова, ако се установят нарушения, сигналите ще бъдат предадени във Върховния административен съд –София. До момента са заведени общо 20 подобни дела срещу ценови решения на КЕВР.

Големият проблем е, че гражданите не могат да атакуват решенията на КЕВР за определянето на цените на водата, парното, тока и топлата вода, които ги касаят.

Това каза Мая Манолова.

„Ощетените са гражданите, а те не могат да атакуват решенията на КЕВР“, заяви тя.

„Според мотивите на Конституционния съд би следвало съдът да преценява във всеки конкретен случай имат ли право гражданите да обжалват, имат ли правен интерес да атакуват конкретния акт на КЕВР“, обясни Мая Манолова. „За съжаление, практиката на съдилищата е такава, че отхвърлят възможността на гражданите да обжалват актовете, които буквално им бъркат в джоба“, коментира тя и уточни, че според сега действащото законодателство единствените, които могат да обжалват тези актове, са енергийните дружества. „Нали разбирате какъв е абсурдът? ЧЕЗ има право да обжалва актовете на КЕВР, с които се повишава цената на тока. Защо да го прави, след като КЕВР обикновено удовлетворява всичките им искания?

Така е и със столичната „Топлофикация“ – защо да обжалва новото решение за цената на парното, след като тя е удовлетворена изцяло“, попита омбудсманът. „Отправих и препоръка до НС с настоятелна молба да променят текста в закона, така че да дадат право на гражданите да обжалват. Само че депутатите не се съобразиха с аргументите ми. При последните изменения за Закона за енергетиката просто не ги обсъдиха“, каза още Мая Манолова.

- реклама -