Матрицата

Матрицата: Жени ли са измислили изкуствената реалност и още 10 смайващи факта за култовия филм

Матрица е изкуствена реалност, създадена от машини с цел да умиротворят, подчинят и използват човека като източник на енергия. В този свят хората са свързани в мрежа чрез кибернетични имплантанти и живеят в създадената от машините виртуална реалност. Филмът, превърнал се в един от най-култовите в цялата история на киното разказва историята на младия служител в софтуерна компания Нео, който прекарва цели нощи пред компютъра си, вярвайки, че Матрицата контролира живота му, но той може да си освободи съзнанието. В търсене на истината, той среща Тринити, която го завежда до Морфей – митичен характер, който може да даде отговор за паралелната реалност. Но, тогава Нео разбира, че никой не може да каже какво е Матрицата, защото всеки трябва сам да я види.

Матрицата е измислена от жени

Или поне за такива се представят режисьорите и сценаристи на филма, известни по онова време като братята Уашовски, а днес са сестрите Уашовски. През 2008 по-голямата от тях – Лана (преди Лари) претърпява операция за смяна на пола, а през 2016-та и по-малкия брат Анди става жена с името Лили.

Двамата са писали сценария на лентата над 5 години и половина. Имали над 14 различни чернови за „Матрицата“.

Целият бюджет бил похарчен само за първата сцена

Когато започнали преговори с Warner Bros Уашовски поискали бюджет от 80 млн. но получили само 10. Въпреки това те вложили цялата сума в откриващата сцена с Тринити, рискувайки целия филм да остане без финансиране. Когато показали кадрите на Warner, продуцентите били толкова впечатлени, че моментално развързали кесиите.

Невиждани визуални ефекти

Визуалният художник Джон Гаета, впечатлен от сценария на Уашовски измисля така наречения „bullet time“ – революционен трик за снимане с камера. При него се получава визуалния ефект сякаш камерата се движи с нормална скорост, но в същото време всичко в кадъра е забавено.

Тя е измислена специално за сцената, в която времето се забавя за Нео, докато той успява да избегне серия куршуми. Всъщност това е постигнато с помощта на дузина камери, които снимат едновременно един и същи кадър, който в последствие е забавен.

Рецепти за суши в тайните кодове

„Дъждовният код“ в зелено всъщност представлява обърнати наобратно букви, цифри и японски йероглифи. Създателят дигиталния код Саймън Уайтли обянява, че вдъхновението за кода е дошло от неговата съпруга и по-точно от готварската й книга. Уайлти сканирал и модифицирал дигитално символите и ги преврнал в емблемата на филмовата поредица. „Искам да кажа на всички, че кодът на „Матрицата“ е съставен от японски рецепти за суши“, признава си Уайтли.

За малко снимките не са прекратени заради една от сцените

Става въпрос за сцената с хеликоптера, който Нео и Тринити отвличат, за да достигнат до помещението, където е задържан Морфей. Проблемът обаче бил, че хеликоптера прелетял над зона в Сидни, която била забранена. За да продължат снимките на филма се наложило да бъде променен закона в щата Нови Южен Уелс. Самата сцена е била планирана и тренирана цели 5 месеца.

Различни цветове диференцират Матрицата от реалността

Сцените, чието действие се развива в Матрицата са в зелен нюанс, сякаш са гледани през компютърен монитор. Тези от действителността са с леко синьо допълнително тониране. Битката между Нео и Морфей е жълта, защото се случва в нито една от двете реалности.

Впечатляващите костюми всъщност са от евтини материи

Заради свития бюджет в началото, черния костюм на Тринити е изработен от най-обикновено PVC. Палтото на Нео пък било ушито от евтин вълнен плат, който струвал около 2 долара за метър.

Колко бойни изкуства са използвани в лентата?

Зуи Чуан, наричан още пиян бокс, джиу джицу, савате, кемпо, таекуон-до и кунг фу. Екшън-хореографът У-Пин Йен, който е работил с Джеки Чан тренирал около половин година актьорите във филма. Той получил правото напълно да решава в коя сцена какъв бой да има.

Уил Смит трябвало да изиграе Нео

Той обаче се отказал от ролята за да участва в Wild Wild West. Години по-късно той си признал, че една от причините да не изиграе Нео била, че всъщност не могъл да разбере сценария по онова време. Другите актьори, на които била предложена ролята, изиграна от Киану Рийвс са Никалъс Кейдж, Том Круз и Леонардо ди Каприо.

Повечето сцени от „Матрицата“ са заснети на т.н. грийн бокс

 

- реклама -