Дюн
Снимка: Warner Bros

Матрицата 4 и Дюн излизат директно в стрийм платформите

Warner Bros обяви, че ще пусне предстоящите блокбъстъри Матрицата 4 и Дюн в стрийминг платформа едновременно с излизането им в киносалоните. Това ще се случи чрез HBO Max. Стрийминг платформата е собственост на компанията майка на Warner Bros AT&T.

Обявлението на Warner Bros обаче е огромен удар за киноразпространителите. Студиото обаче се защити, като каза, че през тази година има огромен спад в приходите, тъй като киносалоните са затворени. Освен Матрицата 4 и Дюн, през HBO Max ще вървят Годзила срещу Конг, Мортал Комбат и The Suicide Squad. Големият хит за Коледа – Wonder Woman 1984 – също ще тръгне за месец в HBO Max едновременно с премиерата по киносалоните.

„Никой не иска повече от нас филми по големите екрани. Знаем, че новите филми са кръвта на киносалоните. Но трябва да намерим баланс. Повечето киносалони в САЩ ще работят с намален капацитет през 2021-а. Пандемията ни кара да търсим решения“, коментира Ан Сарноф – изпълнителен директор на Warner. Тя добави, че планът ще е в сила само за 2021-а и после може да бъде преразгледан.

По-рано през годината подобен ход направи и друго голямо студио – Universal. Това доведе до бойкот страна на веригата AMC. По-късно Universal и AMC се разбраха филмите да тръгват в стрийминг платформите 17 дни след премиерата им.

- реклама -