Математикът проф. Витанов: Спазвайте мерките до 20 април, за да е спокойно лятото

Спазвайте мерките до 20 април, за да е спокойно лятото. Този съвет даде в най-новия си пост във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

Ето какво написа той:

Базовото репродуктивно число – и днес е 0.86. Под 1 е, даже падна под 0.9, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Здравната система продължава да се разтоварва.  От днес няма противоепидемична обстановка. Няма суперпожар.

Още не е угаснало навсякъде – има една област, в която все още го има. Но ще угасне. Затова ви препоръчвам ви да спазвате препоръчителните мерки докъм 20 април, за да се изчистим от този вирус и да изкараме спокойно лято.

Няма препълнени болници. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Няма хаос. Леглата се освобождават така, че да има, ако се наложи.  Здравната система мина много добре през тази вълна.

Смъртността – полекичка спада. Както бе прогнозирано. Виждате, че има дни, в които смъртните случаи са едноцифрено число.

По гръцката граница е спокойно. Новият вариант на Омикрона още го няма. Държим така, гасим дифузното разпространение и после да се пробва да си го пали пак.

Край на епидемичната обстановка: Мерките падат, остава само карантината

От днес епидемична обстановка в страната вече няма, след като тя бе официално отменена от властта.  Така на практика животът ни се връща такъв, какъвто беше преди 2 години. От 1 април маските няма да са задължителни дори на закрито. Пада изискването за спазване на физическа дистанция. Няма да има ограничение в броя хора, които могат да се събират на едно място. Подновява се изцяло дейността във висшите училища, подновяват се свижданията в болниците. Отпада изискването работодателите да осигуряват по възможност дистанционна работа на 50% от персонала.

Остават обаче сроковете за карантината –

при заразени тя ще е 10 дни, а при контактни – 7, както и сега.

В същото време броят на случаите продължава да е на нива над 1000. За последното денонощие новозаразените са 1143 показва единният портал за информация за коронавируса. Те са установени при 14 092 направени теста. С новите бройки общо потвърдените случаи на COVID-19 у нас стана 1 138 923. 179 885 от тях са активни. Излекуваните са четворно повече на новозаразените – 5133. Общо хоспитализираните са 1944, като 219 от тях са в интензивно отделение. Починали са 17 души, с което броят на жертвите на коронавируса става 36 529.

 

- реклама -