Петър Велков

Математикът Петър Велков: Какво ще се случи ако продължаваме да не спазваме мерките на фона на отварянето на училища, фитнеси и молове

Мнението на нашумелия математик Петър Велков за актуалната обстановка и мерките срещу разпространението на коронавируса у нас.
📌 За училищата, мерките, обществото, бизнеса и държавата, за ситуацията в момента и какво предстои
1️⃣ За училищата
✅ Не е важно само какво правим, но и как го правим. Не само дали отваряме, но и как отваряме. Пример ще дам с Австрия, които планират сега да отворят училищата и част от други сфери, в малко по-малка степен от нас.
✅ Те отварят училищата с периодично задължително тестване – 2 пъти седмично на всички учители и ученици. Който иска да учи присъствено, задължително периодично тестване. С бърз антигенен тест, но много важно, както безплатно, така и изключително важно – безболезнено, защото това е важно с оглед регулярното тестване на дечица.
✅ А ние в България – какво правим – не тестваме изобщо, имаме дори редица случаи на симптоматични деца, които дори тях не тестваме, а те го карат 70% безсимптомно, което води до неограничено разпространение на вируса.
✅ Друго, което правят Австрия – маски FFP2 навсякъде на обществени места, но и в училищата за голяма част от децата. И там продължава и вечерния, полицейски час.
✅ Само отвчера в системата на образованието влизат около 200 ученици и учители и създаваме множество система от взаимовръзки, които разпространяват вируса. Но това са само пряко замесените, когато умножим по 3 с оглед мама-тате-и тн, говорим за 600 000. Преди това близо месец още 1,5 млн. с пускането на малките децата, т.е. в момента близо 2 млн. се засилват връзките между тези хора.
✅ Това редовно тестване ще доведе до това, до което всички искаме – колкото се може повече време с децата да сме в училище и да е възможно най-безопасно. Защото и при новия вариант много бързо се развиват нещата.
✅ И когато не се спазват мерките извън училище, не се спазват и мерките в училищата, се случва това, което виждаме постепенно.
2️⃣ За мерките, обществото, бизнеса и държавата
✅ Ние продължавам да не спазваме мерките. Виждаме какво се случва в моловете – препълнени магазини, без дистанция, с маски под носовете. Зали за танци, които не спазват 30% изискването и почти никакви мерки. Това е тъжното.
✅ Работодателите с право негодуват, че няма подпомагане от страна на държавата. Но ето – какво се случва – вместо те да гарантират, че спазват правилата, да изискват от гражданите да спазват мерките, то още първите дни това не се случва. Ние тикаме системата отново към затваряне, защото не спазваме мерките. Ние като общество, държавата като контрол и работодателите като отговорен орган на място (а в неговия интерес да продължи да съществува).
✅ Т.е. комбинацията от мерки, както в места, които отваряме, в обществото, така и в училище. Защото когато отваряме училищата, много е важно какво правим и извън училище. А ние в момента правим комбинация от двете неща – хем отваряме училища, хем отваряме рискови ключови нива в обществото, и много важно – хем не спазваме мерките.
✅ Тази проста табличка, която ви изпратих, показва нагледна нещо много ясно – че мерките работят. Това, което някои хора обикалят медиите и говорят глупости, че мерките нямат ефект. Виждаме какво се случи в България и то при една лека форма дори на локдаун. Само за тези 2 месеца, от които 1 от тях малките ученици бяха върнати в училище, виждаме колко пъти спадат хоспитализираните хора в болниците (2,3 пъти), интензивните случаи (1,7 пъти), смъртните случаи на седмица (4,3 пъти) и заразените медици на седмица (9 пъти).
3️⃣ За ситуацията в момента и какво предстои
✅ Предната седмица беше първата от 9 седмици (точно от момента на въвеждане на мекия локдаун), в която имаме увеличение и от с 32,5% спрямо предишната. Започнаха да растат и хоспитализациите за пръв път от 6 седмици.
✅ Тази седмица се движим също с 15% увеличение в случаите за първите 5 дни спрямо предната. Над 50% е увеличението в смъртността на тези 5 дни спрямо предните първи 5 на миналата седмица. Като 2 дни преди края на седмица вече имаме повече починали отколкото за цялата миналата седмица.
✅ Ние вече сме в момент на растеж. И той е факт още преди да отчетем резултата от пускане на новите облекчения, той е в резултат на отворените училища, ефектът, от който очаквано се видя след 2 инкубационни периода време, тръгвайки и от по-ниски нива и без почти никакво тестване в училищата.
⁉️ Как ще нарастват числата оттук насетне зависи от това:
✅ Дали ще направим стъпки назад, както бе обявено, че ще правим анализи. Много е важно и кога ще направим този анализ. Защото ако го правим на 14-дневна база, вече ще е късно.
✅ Ако се изчака да стане 600 заболели на 100 000 за 2 седмици, вече ще е късно да се вземат мерки. Докато вземем мерки и видим техния ефект, то случаите могат да нараснат и 2 пъти и да станат 1200 на 100 000. При този вариант на вируса трябва да взимаме решения на максимум 7-дневна база, защото при него нещата се ускоряват в дни, а не в седмици. Затова анализът трябва да е на седмична, а не двуседмична база, защото закъсняваме във взимането на решенията.

📌 За училищата, мерките, обществото, бизнеса и държавата, за ситуацията в момента и какво предстои

1️⃣ За училищата
✅…

Posted by Петър Велков on Friday, February 5, 2021

- реклама -