Белгия

Математика и логика: Световна титла за Белгия

32 отбора, само един победител. Но може ли да предвидите този, който ще вдигне Световната титла на 15 юли в Москва?

Всъщност, ако се вземат предвид различни тенденции от миналото, не е чак толкова сложно. После добавяме математика и логика. И ето какво трябва да направят тези, които искат да са шампиони.

Да са поставени

Откакто на Мондиала вече участват 32 отбора (от 1998-а), победителят винаги е поставен. Последният непоставен шампион е Аржентина от 1986-а. Но там беше Диего Армандо Марадона. И ето как с едно просто елиминиране резнахме 24 отбора. Сори, Англия. Остават ни осем: Франция, Германия, Бразилия, Португалия, Аржентина, Белгия, Полша и Русия.

Да не са домакини

Русия намаза от 44-годишната традиция домакинът да е поставен. Това обаче не е пътят към успеха, както беше в миналото. Първите 11 издания – от 1930-а до 1978-а донасят пет домакински титли. Оттогава – в девет издания – има само една домакинска титла – на Франция през 1998-а. А имаше силни домакини: Италия (1990), Германия (2006), Бразилия (2014). Остават седем: Франция, Германия, Бразилия, Португалия, Аржентина, Белгия и Полша.

Да имат силна защита

В ерата на 32-а отбора, нито един шампион не допусна повече от четири гола до титлата. Полша има отчайващо слаба защита, в сравнение с останалите. По време на квалификациите поляците допускаха средно по 1.4 гола на мач. Германия и Португалия – по 0.4. Белгия и Франция – по 0.6. Бразилия – 0.61, Аржентина – 0.88. Остават шест: Франция, Германия, Бразилия, Португалия, Аржентина и Белгия.

Да са от Европа

Само два континента имат Световни шампиони – Европа и Южна Америка. Доскоро европейците не се справяха много добре като гости, но Испания спечели в РЮА, а Германия – в Бразилия. От 10 турнира на Стария континент обаче, само един не е спечелен от европейски отбор – този в Швеция през 1958-а. Тогава печели Бразилия. Остават четири: Франция, Германия, Португалия и Белгия.

Да имат най-добрия вратар

Може да си мислите, че голмайсторите печелят световните първенства, но не е така. Случвало се е само два пъти след 1982-а. През 2002-а с Роналдо и Бразилия и през 2010-а с Давид Вийя и Испания. За сметка на това четири от последните пет Златни ръкавици са на вратаря, станал шампион. Мануел Нойер, Юго Лорис и Тибо Куртоа са далеч пред Руи Патрисио в това отношение. Остават три: Франция, Германия и Белгия.

Да имат опит

След като отборите на финалите бяха увеличени до 32, тенденцията е те да стават все по-опитни. През 98-а шампионът Франция имаше средно по 22.77 мача на човек. Преди четири години за Германия цифрата бе 42.21. През 2002-а бразилците бяха с по 28.04. Италианците – 32.91 през 2006-а, а Испания – 38.40 през 2010. Французите имат неопитен състав тази година – средно 24.56 мача на човек. Германците са с 43.26, белгийците – 45.13. Остават две: Германия и Белгия.

Да не са шампион

Еншулдигунг, Дойчланд. Но Световната титла се защитава трудно. Последният тим, спечелил два поредни турнира, е Бразилия през 1958-а и 1962-а. Всъщност, след този дубъл, първенците на света имат само два полуфинала. Аржентина през 1990-а и Бразилия през 1998-а. В последните четири турнира, на три пъти шампионът дори отпадна в груповата фаза. Факт е, че Германия има отлични постижения в предишните девет издания – две титли, още три загубени финала и две трети места. Обаче историята е показала, че те трудно печелят на руска земя. Така че знаем победителя – Белгия. Да им е честито!

Стивън Шелмит, БиБиСи
- реклама -