затваряне
сн. БГНЕС

Математик: След Коледа трябва по-сериозно затваряне, за да започне имунизацията спокойно

„Имаме с по 20% спад на новите случаи, който се дължи най-вече на София и на някои части в страната, други части – Враца и др. няма такъв спад“, съобщи математикът д-р Лъчезар Томов в „Денят започва с Георги Любенов“ за резултатите през последните 7 дни.

„Най-добре се справиха с пандемията държавите, които реагираха рано – още в края на януари, началото на февруари, ние реагирахме в началото на март. И основното сред мерките им е затварянето на държавата, задължителната карантина от 14 дни, като не са отпуснали режима през лятото. Като например Южна Корея и Тайван.“

Математикът смята, че не може да се направи прогноза за резултатите след празниците, защото не се знае как ще празнуват хората – тя зависи от тяхното поведение, отбеляза той.

„При претоварената здравна система има хора, които се лекуват вкъщи, а са за хоспитализация, около 15-20% от новите случаи би трябвало да са хоспитализирани, но няма къде да се хоспитализират. Те се лекуват с пневмонии вкъщи, с кислородни апарати вкъщи. Това е болест, която е неуправляема, вие сте вкъщи, почивате, не влизате в регистрацията“, така обясни математикът смъртността от COVID-19.

По думите му смъртността ще започне леко да пада. „Това официално ще се покаже като по-бърз спад, защото имаме повече възрастни хора болни, което означава и че ще има повече хора в интензивните“, каза още той.

Той допълни, че след Коледа трябва да има по-сериозно затваряне, за да се свалят достатъчно нивата на заразяване, за да може да почне ваксинацията на нацията нормално.

„Ако свалим нивата на заразяване, ще може да почне ваксинацията и постепенно да се отпускат мерките, за да може лятото да забравим за проблема“, съветва математикът.

- реклама -