Математик: Има поне 1000 случая на Омикрон у нас

„Един е бил в чужбина, а останалите 11 са били заразени от други 11, които също са били в чужбина. Всеки един е заразил поне 10-20 души.

Има едно 1000 случая на Омикрон, просто не са регистрирани. Протича с хрема и човек може да го сбърка с обикновения грип“, заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в студиото на „България сутрин“.

Той показа таблицата, според която на седмица Швеция секвенира максимум 7089 проби, Румъния и Унгария – по малко над 1000, Гърция 2537, а България едва около 785.

Секвенирането при нас трае около 10 дни и този процес трябва да бъде ускорен – да бъдат закупени достатъчно секвенатори и да бъдат обучени хората, настоя проф. Кунчев.

„Здравните инспекции с това се занимават, те трябва да проследяват случаите. Проследяване на контактите.

Омикрон се разпространява около 3 пъти повече. Важен е вирусният товар, който носите в горните дихателни пътища“, каза още математикът пред Bulgaria ON AIR.

Той показа графика с нарастването на случаите на Омикрон в Англия и Германия, а изчисленията му показват, че сме някъде между двете държави. Проф. Кунчев е начертал 3 сценария на развитието на ситуацията у нас.

Според датата на влизане на Омикрон в страната ни може до дни да очакваме от 2500 до 7000 случая на ден.

„В сравнение с Германия ние не спазваме мерките. Склонен съм към средния вариант – до 5000 заразени около 10 януари.

Пикът е относителен, но ако го оставим така, ще бъде някъде в края на януари – началото на февруари.

Опасното е, че при тези много случаи ще достигне до хора с компрометирана имунна система и не е ясно колко смъртни случая ще има.

Има достатъчно данни, че се прекарва по-леко от основната част от населението“, обясни математикът от БАН.

По думите му при Омикрон 80% се пробиват ваксинираните с две дози. Тези с трите дози били защитени на 70%.

- реклама -