covid, коронавирус, тъмночервената зона, заболеваемост

Математик: До ноември цялата страна ще е в тъмночервената зона

Габрово е първата българска област, която влезе в тъмночервената зона по заболеваемост от COVID-19. Там вече са въведени и най-строгите противоепидемични мерки. А според математика Лъчезар Томов това ще се случи в цялата страна до месец ноември и здравната система отново ще изпадне в криза.

„Вероятно има 6 пъти повече преболедували, отколкото е известно, защото у нас се правят малко тестове и има огромна скрита заболеваемост. В Сърбия и Румъния , където се правят повече изследвания и има двойно повече ваксинирани, имат по 8-10 000 случая на ден. Така, че има основание да се твърди, че и при нас ще стане така до месец, ако не се вземат мерки“, уточни той в интервю за Нова телевизия.

В Габрово има почти 500 карантинирани паралелки в училищата, обяви математикът.

„След отварянето на учебните заведения имаме рязък скок на болните деца. В много от тях мерките не се спазват. Много родители не дават да се правят тестове на децата им. Учителите пък не искат да се ваксинират, не се носят маски в час”, заяви Томов.

По думите му в момента официално знаем за 20 000 починали, но реалният брой на смъртните случаи е двоен.

По-различно обаче е мнението на епидемиолога проф. Мира Кожухарова. 

„В момента имаме едно задържане на заболеваемостта – от 2, 3 септември“, коментира тя пред БНТ.

Проф. Кожухарова посочи, че много внимателно се следи капацитетът на болниците да не бъде достигнат, хората могат да получат здравно обслужване.

„Друг е въпросът, че много от тях не биха имали нужда от такова здравно обслужване, ако се бяха ваксинирали“, подчерта епидемиологът.

Проф. Кожухарова коментира, че у нас локдаун не е имало никога в истинския смисъл на тази мярка – не е имало заключване вкъщи и забрана да се излиза.

„Към момента за локдаун изобщо не става дума. Разбира се, някои мерки могат да бъдат по-императивно поставени и по-строги, но това е разумно да се направи на ниво област. Там, където има проблем с капацитета на болниците“, категорична беше проф. Кожухарова.

Притеснение е дали ще се наложи децата да бъдат обучавани онлайн, концепцията засега е, че ученици, студенти трябва да се обучават нормално, защото пропуските в образованието, които са постигнати миналата година и евентуално сега, са с много далечни последици, коментира още тя.

- реклама -