Мат Ишбиа
Снимка: twitter.com/Mishbia15

Мат Ишбиа купува Финикс Сънс за $4 млрд.

Отборите от НБА и ЖНБА Финикс Сънс и Финикс Мъркюри ще имат нов собственик. Това ще бъде Мат Ишбиа, който ще плати $4 млрд. за двата франчайза.

42-годишният Ишбиа е магнат в бизнеса с ипотеки. Неговата компания United Wholesale Mortgage има статут на най-голяма в сектора си в САЩ. Личното му богатство пък се оценява на над $5 млрд. За сделката събощиха всички големи медии в Щатите. Завършването ѝ обаче ще отнеме още поне няколко седмици. Първо всички други франчайзи трябва да се съгласят с покупката, след това и бордът на НБА.

Мат Ишбиа е бивш баскетболист в Мичиган Стейт. Той има и титла на NCAA с Мичиган Спартанс през 2000 г.

Ако сделката се осъществи, тя ще е най-голямата в историята на НБА. Досега номер едно е Джо Чай, който плати $3.3 млрд. за Бруклин Нетс и залата Barclays Center през 2019 г. Тилман Фертита пък плати 2.2 млрд. за Хюстън Рокетс през 2017.

Сегашният собственик на Сънс и Мъркюри – Робърт Сарвър – има сериозни проблеми. Той беше глобен с $10 млн. през септември от НБА за „токсична среда на работното място и недостатъци в организацията“. Освен това той беше наказан за една година. Санкцията дойде след дълго разследване, което потвърди „расистки, сексистки и груби инциденти“ в неговото управление. Малко по-късно той обяви, че търси купувач за франчайзите. Иначе самият Сарвър купи Сънс през 2004 г. срещу рекордните тогава за НБА $401 млн.

- реклама -