Чат Бритин дигитален пазар Google

Мат Бритин-директор на Google за EMEA: Никога не е имало по-добро време да бъдеш предприемач! – Видео

Мат Бритин – директор на Google за EMEA говори на форума за дигитализация в София.

По-рано изказване направи и българския еврокомисар Мария Габриел, може да го гледате ТУК.

Всеки бизнес днес е цифров! Защото всеки човек има в джоба си едно устройство, чрез което комуникира!

Това заяви Мат Бритин – директор на Google за Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) по време на конференция за цифровите технологии в България и ЕВвропа.

Конференцията EDIT4Tomorrow събра днес в София регионални и европейски компании, институции и предприемачи на дискусия, посветена на ролята на България в дигиталната трансформация на Европа.

Толкова високопоставен представител на Google идва за първи път не само в нашата страна, а и изобщо в Източна Европа.

Никога не е имало по-добро време да бъдеш предприемач!”, заяви Мат Бритин.

Интернет позволява на всеки – от всяко място, на всяка възраст и с всякакви умения – да стартира нов бизнес, да развива съществуващ, да стане предприемач, разработчик или създател на съдържание, да намери публика, за да сподели своята страст и да успява”. 78% от малкият бизнес в България е експортно ориентиран, те не мислят как да се развиват локално или регионално, а глобално. И това е огромна възможност, която не трябва да бъде пропускана.

Болшинството от хората по света обаче още не с свързани в интернет. Огромното предизвикателство е до 2020 година повечето от хората по света да бъдат свързани в мрежа. Затова иницативите на ЕС са толкова важни. Това е сериозно предизвикателство. Цифровите бизнеси се разрастват главоломно – независимо от това дали продавате цветя, или технологии, всичко това се случва в интернет. Google предоставя пространство за този бизнес. Първото голямо предизвикателство е да се осигури достъп до изкуствения интелект. Това е важно, за да можем да дадем технологията на всички, заяви Бритин по време на презентацията си.

Второто голямо предизвикателство е да осигурим устройство за всеки. Ето един пример – някой от вас научил ли е нещо, гледайки Youtube? Някакво ново умение? Много хора се учат да свирят на китара, да си връзват вратовръзката или да готвят. Тези хора използват технологията. Учат се от други хора и това променя философията на обучението – вече се научаваш на разни неща, когато ти трябва. Това е съвсем различен подход, каза Бритин.

Половината от професиите вече изискват различна степен на дигитално образование. Много работни места не се заемат заради липса на компютърни умения. Ние имаме заявки за обучение на милиони европейци, което е и приоритет на ЕК. Като тук не говорим за специализирани умения за инжинери, става дума за всички хора. Google е обучил повече от 25 000 души в България до този момент. Бритин даде висока оценка на българската ИТ индустрия. Той обяви, че е напълно запознат с високото технологично развитие на родните специалисти и поради тази причина от компанията имат голям интерес към страната ни, независимо от това, че държавата е малка.

Според годишния доклад InnovationShip 2017 дигиталните компании в България са микро и малки фирми, създадени в последните пет години.

Две трети от анкетираните генерират приход от износ в размер на 78% спрямо 43% през 2016 година. 10% от тези фирми са декларирали милионни приходи.

 

- реклама -