Масово у нас „Снежанка“-та се прави с нишесте

Салатата “Снежанка” вече масово не се прави от кисело мляко, а от забъркани сосове с нишесте, лимонена киселина и други продукти, от които само визуално да изглежда като кисело мляко.

„Това не е измама, защото производителят го е написал на етикета, но очевидно като потребители сме си свалили изискванията“, коментира пред „24 часа“ Богомил Николов, председателят на Асоциация „Активни потребители“.

Той коментира и резултатите от новото изследване на ЕК за двойния стандарт при храните, които отново показват различия.

Основният извод от сегашното проучване е, че няма ясна връзка между отделните държави и качеството. Разликите са по-скоро разнообразни и хаотични. В тези 20 продукта само в 6 има и български проби и прави впечатление, че при някои от тях българската проба може да се разглежда като по-качествена, отколкото в друга държава. Веднага ще дам два примера – Фанта портокал, която в Дания има 4,5% съдържание на плод, а в България – 5%. Другият е с кафе 3 в 1 – у нас се използва кафява захар, а в Германия – обикновена. Така че сегашното изследване не е показателно, най-вече защото не дава ясен знак за някаква тенденция и географско разпределение“, заяви Богомил Николов.

- реклама -