пенсии, хаос, професии
снимка: Pixabay

Масово пенсионерите взимат под 500 лева

Масово пенсионерите живеят с по малко от 500 лв. на месец. Общият размер на получаваните пенсии е под 500 лв. за над 680 хил. души, показват данни на НОИ към края на септември, пише Труд.

Половината пенсионери взимат минималния размер на пенсиите – например за стаж и възраст или за инвалидност поради общо заболяване.

Над 1 млн. пенсионери имат основна пенсия в размер под 500 лв. Но много от тях освен основната си пенсия взимат и различни добавки, най-разпространената от които е “вдовишката”. Това малко увеличава получаваните общи суми от пенсии.

Но има и пенсионери, които взимат над три-четири минимални заплати. 13 536 души взимат пенсии над 2000 лв., допълнително има още 3064 души с пенсии точно в размер на 2000 лв., показват данните на НОИ.

При минимална заплата в момента от 710 лв. на месец, след плащане на данъци и осигуровки, минималната сума, която остава за човек на пълен работен ден е 551 лв.

Около 1 млн. пенсионери взимат по-големи суми, показват данните на НОИ към края на септември. От 1 октомври имаше преизчисляване на пенсиите, с което най-много бяха увеличени най-старите пенсии.

В резултат броят на пенсионерите, които получават по-големи суми от работещите на минимална заплата, е нараснал още повече.

Общият брой на пенсионерите към края на септември е 2,033 млн. През последните години има тенденция за намаляване на пенсионерите.

Само в рамките на една година броят на пенсионерите намалява с близо 39 хил. Това се дължи на тенденцията за намаляване на населението в страната в резултат на високата смъртност и ниската раждаемост, както и на ежегодното увеличение на възрастта за пенсиониране.

Хората в трудоспособна възраст също намаляват. Ниската раждаемост се дължи на редица фактори – социално-икономически, на желанието на много жени да се образоват и да направят кариера, да осигурят по-добро бъдеще на детето си.

Но за високата смъртност основна роля има здравната система, храната и ежедневният стрес, смятат лекари, до които “Труд News” се допита.

Бюджетната комисия към парламента през миналата седмица реши да бъде променена формулата за ежегодно индексиране на пенсиите.

Ако текстовете бъдат приети и в пленарната зала на парламента, пенсиите ще нараснат от 1 юли 2023 г. с по-голямото от средногодишната инфлация или ръста на средния осигурителен доход за настоящата година.

Това означава увеличение с 12,7%. Общо за следващите три години промяната ще доведе до допълнителни разходи за пенсии в размер над 1,3 млрд. лв.

И в момента приходите от осигуровки не стигат за изплащане на пенсиите. За първите 11 месеца на настоящата година в бюджета на държавното обществено осигуряване са преведени над 7 млрд. лв., събрани в републиканския бюджет от данъци, за да има достатъчно пари за изплащането на пенсии.

Правилата бяха променени

Без таван някои ще взимат над 20 хил. лв.

Ограничението само ще отпадне

Без таван на пенсиите някои хора ще взимат пенсии в размер над 20 хил. лв., показват данни на НОИ.

Причината за това е старото правило за формиране на пенсиите, при което човек можеше да избере три години, през които е имал най-висок осигурителен доход и на тази база да бъде определена пенсията му. Тогава нямаше и максимален осигурителен доход.

Затова в момента има таван на пенсиите в размер на 3400 лв. Този таван сам ще отпадне с течение на времето.

Причината за това е, че от 2000 г. беше въведен максимален осигурителен доход. Оттогава самото съществуване на таван при плащането на осигуровки гарантира, че и получаваните пенсии ще бъдат лимитирани.

Дори човек да получава заплата от 10 хил. лв., пенсията му ще бъде определена на база максималния осигурителен доход, който в момента е 3400 лв.

Най-малко са парите в Кърджали

Пенсиите в София със 115 лв. по-високи

В седем области получават над 600 лв. на месец

Софиянци взимат най-големи пенсии. В столицата средният размер на пенсиите за първите девет месеца на годината е 705,84 лв. показват данни на НОИ към края на септември.

В същото време средният размер на пенсиите за цялата страна е 591 лв., или с близо 115 лв. по-малко.

В данните на НОИ не са включени ковид добавките от 60 лв., както и “великденските” добавки. Заедно с тях средният размер на пенсиите за столичани е по-голям от минималната заплата преди данъци, която е 710 лв. Освен това от 1 октомври имаше преизчисляване на пенсиите.

По-високите пенсии в столицата се дължат на това, че заплатите в София са най-големи, а съответно и плащаните осигуровки.

Само в София средната пенсия е над 700 лв., но има шест области, в които пенсиите са между 600 лв. и 700 лв., показват данните на НОИ.

Бургас е на второ място по най-високи пенсии с 646,26 лв. на месец. Там работят предприятия и пристанища, които дават високи заплати, а в резултат и пенсиите са големи.

На трето място в класацията по най-високи пенсии е Перник с 640,32 лв. Топ пет се допълва от Варна и Стара Загора, където средните пенсии са много близки – съответно 622,21 лв. и 620,56 лв.

И в двете области има добре развито производство, което е решаващо и за размера на пенсиите. Другите две области с пенсии със среден размер над 600 лв. са Кюстендил (609,84 лв.) и София-област (608,58 лв.).

Най-малки са пенсиите в Кърджали – средно по 496,58 лв. Там много хора работят в земеделието и са самоосигуряващи се, а в резултат на това плащат и малки осигуровки.

- реклама -