Масовият убиец Брайвик ще се жалва пред европейски съд

Норвежкият неонацист Андерс Брайвик ще постави пред Европейският съд по правата на човека „нехуманните“ условия в затвора, където излежава присъдата си.

На 22 юли 2011 година той атакува с коли-бомби правителствения квартал на Осло, които убиха 8 човека.

След това атакува лагер на младежката организация на Работническата партия на Норвегия на остров Ютьоя, където с карабина и полуавтоматичен пистолет разстрелва 69 младежи.

„Ще изпратим жалба до съда в Страсбург колкото се може по-скоро“, заяви адвокатът на Брайвик Ойщайн Сторвик.

Килията на Брайвик

През април миналата година областен съд в столицата постанови, че норвежката държава е виновна за това, че е третирала Брайвик по нехуманен и унизителен начин, нарушавайки Европейската конвенция за правата на човека.

Като причина съдът посочи дългият изолационен режим на убиеца. Той е държан далеч от други затворници от деня, в който извърши нападенията си преди шест години. Според адвокатите му това се отразява зле на психичното му здраве. Впоследствие държавата обжалва решението.

Апелативният съд в същото време потвърди, че решението на по-долната инстанция за правото за поверителност на Брайвик не е било нарушено. Според убиеца стриктното наблюдение на кореспонденцията му е в нарушение на човешките му права.

- реклама -