сн. БГНЕС

Масови проверки за маски и дистанция по пазари и МОЛ-ове

От днес е в сила заповедта за носене на предпазни маски на открито на пазарите и тържищата. Проверката на контролните органи цели да проверим до колко тази заповед се спазва. Това каза за БГНЕС знам.-кметът на столицата Дончо Барбалов, който с представители на общинска полиция извършиха проверка на „Женския пазар“.

„В част от пазара е създадена добра организация – входове, изходи, контролиране на броя на посетители, но в част от пазара има какво още да се изисква“, обясни той и каза, ще е изискал контролните органи да са безкомпромисни към нарушителите и да налагат санкции. Той каза, че контролът е постоянен, но няма как да се преборят с „играта на котка и мишка“ и подчерта, че в битката със заразата трябва да сме заедно.

сн. БГНЕС

„От началото на седмицата имаме над 2600 проверки, извършени от Столичния инспекторат, има наложени актове по сега действащите разпоредби. Сега те са доста по-строги. От началото на месеца имаме 9 акта за неносене на маска в градския транспорт“, отчете Барбалов и апелира хората да спазват мерките. Барбалов припомни, че размерът на глобата за неносене на маска е 300 лв.

Знам.-кметът обяви още, че в момента СРЗИ и инспекторатът извършват проверки и в моловете.

Изпълнителният директор на „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитров каза, че създадената организация на пазара е от последната година.

„Имаме КПП, през което може да влезеш в пазара, тъй като контролираме каква е масата вътре на посетителите. Тя е съобразена с квадратурата и броя на сергиите. Имаме вход, през който не може да влезе гражданин без маска. Имаме дезинфектанти на входа и на изхода. Има във всеки един сектор човек, който контролира да няма струпвания в самия пазар“, обясни той и коментира, че те са изпълнили всички заповеди на здравното министрество и контролират тяхното изпълнение. И добави, че от 13 март 2020 г. са имали над 50 проверки от различви контролни институции и нямат нито един съставен акт.

сн. БГНЕС

Димитров каза още, че миналата година е бил прекратен договора с трима търговци, които непрекъснато са нарушавали мерките и са правили опит да ги заобикалят и обеща, че ще санкционират всеки установен нарушител.

На въпрос на БГНЕС кога ще бъде готова „Транспортната рамка“ на София, зам.-кметът Дончо Барбалов каза, че колегите му работят по нея и очаква да я види в най-скоро време.

„На този етап не съм виждал окончателен вариант“, коментира той и добави, че най-важното в случая е, че Столиччният общински съвет е гласувал значително увеличение на средствата за градския транспорт. Той увери, че няма опасност и няма да се допусне транспортът в София да изпадне в колапс и посочи, че няма основания за притеснения.

- реклама -