хакери митниците разузнавач

Масови атаки по банки от севернокорейски хакери

Свързани със Северна Корея хакери са се опитали да извършат кибератаки срещу повече от 100 чуждестранни институции, между които Световната банка и Европейската централна банка. Това съобщи американският в. „Ню Йорк таймс”.

По информация на изданието, сред мишените на севернокорейските хакери са централните банки в много държави, сред които Русия, Венецуела, Мексико, Чехия и Чили. Най-много опити за проникване е имало срещу банки в Полша.

В САЩ хакерите са атакували системите на американския филиал на германската „Дойче банк”, посочва „Ню Йорк таймс”.

Хакерската схема обаче е била идентифицирана и няма данни за откраднати пари

Списъкът на целите демонстрира нарастващата увереност, че КНДР като държава, откъсната от голяма част от световната икономика, все по-активно се опитва да прибягва до кибератаки, за да се сдобива с финансови средства”, подчертава американското издание.

Според вестника, хакерската мрежа на КНДР включва около 1 700 хакери, които работят с над 5000 помощници. Тъй като инфраструктурата на комунистическата държава не е достатъчно развита, хакерите действат от други държави, между които са Китай и други азиатски страни, както и от Европа.

По-рано в. „Уолстрийт джърнъл” съобщи, че САЩ подозират Пхенян в съучастие в кибератака, в резултат на която неизвестни нападатели са успели да откраднат от централната банка на Бангладеш около 81 млн. долара.

- реклама -