Масови арести в Гърция заради пожарите там

Общо 119 души са арестувани от Противопожарната служба в Гърция за причиняване на пожари поради небрежност, а 27 души – за умишлен палеж,

в периода от 1 май до днес.

Това написа днес министърът за климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас в съобщение в Х (Туитър), цитирано от АНА-МПА.

„От 1 май до днес: Противопожарната служба е извършила 119 ареста за подпалване поради небрежност и 27 за умишлен палеж.

Гръцката полиция е извършила 18 ареста и е отвела други трима души за разпит.

През последните три дни са извършени четири ареста за умишлен палеж в Авлонас, Каристос, Пахна и Лариса и два за небрежност в Каламата и Кос“, уточни министърът.

По-рано днес от службата съобщиха, че са арестували двама мъже, за които се смята, че умишлено са причинили горски пожари. Те са били задържани в Каристос и в Лариса.

В четвъртък гръцката полиция арестува 45-годишен мъж, който се предполага, че е запалил три пожара в района на Авлонас, напомня БТА. При претърсването на дома му бяха открити разпалки, газова горелка и борови иглички.

Някои подпалвачи палят огньове, застрашавайки горите, собствеността и преди всичко човешките животи. Това, което се случва, е не само недопустимо, но и безнравствено и престъпно. Вие извършвате престъпление срещу страната. Ние ще ви намерим. Ще отговаряте пред правосъдието, закани се тогава министър Кикилиас.

- реклама -