протести, Беларус, Минск,

Масови арести на протестиращи в Минск, ЕС призова за мерки срещу Беларус

Служители от вътрешни войски започнаха да задържат предполагаеми участници в протестите в центъра на Минск.

Това съобщи РИА Новости.

Службите за сигурност патрулират наоколо и спират подозрителни лица, като понякога тичат след цели групи хора.

Агенцията съобщава, че автомобилите преминават с натиснати клаксони.

В района се стичат все повече хора, а войниците се опитват да им попречат да се съберат на едно място.

По информация на „Спутник Беларус”, в центъра на града вече е разположена специална техника, включително водни оръдия и автомобили за превозване на арестанти. Няколко станции на метрото са затворени и влаковете преминават, без да спират там.

Това е трета поредна вечер на протести в беларуската столица след избирането на Александър Лукашенко за президент на страната.

При протестите вчера са задържани повече от 2000 души, съобщи вътрешното министерство на страната. Повече от 200 души са ранени.

Европейският съюз призова за мерки срещу „отговорните за насилието, необоснованите арести и фалшифицирането на изборните резултати“.

Президентските избори в Беларус, които върнаха президента Александър Лукашенко на поста му, не са били „нито свободни, нито честни“,  заяви от името на 27-те държави върховният представител на ЕС по въпросите за политиката на сигурност и външните работи Жозеп Борел. Той заплаши страната със санкции.

Междувременно опозиционният лидер Светлана Тихановска пристигна в Литва, след като е била задържана в Беларус в продължение на седем часа. Предизборният екип на Тихановска съобщи, че тя е била принудена от властите да напусне страната, в условията на кървави протести срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.

„Тя беше отстранена от властите. Светлана нямаше избор. Пет минути преди това обсъждахме бъдещите си планове и тя със сигурност не възнамеряваше да напуска страната“, каза Олга Ковалкова.

- реклама -