протест, ресторантьори, хотелиери, бизнес,
снимка: Архив

Масова отмяна на резервации и драстичен спад на клиентите: Бизнесът излиза на общонационален протест

Хотелиери, ресторантьори и представители на развлекателния бранш излизат на общонационален протест в 25 града от страната днес. Той е под надслов: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“.

В София демонстрацията ще започне в 15 часа на Орлов мост.

В Пловдив протестът на собственици и на работещи в заведения ще блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра – това до Баня Старинна.

Протестно шествие срещу изискването за зелен сертификат се очаква и в Бургас от 17,30 ч. Късно вчера близо 80 души се включиха в шествието в града.

Националният протест днес е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на зелените сертификати е дискриминационни и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

Ричард Алибегов, председател на Алианса на туристическата индустрия в България, заяви пред БНР:

„В София – 80% спад на оборотите, в провинцията се стига до 90. Вече масово колеги ще затварят, освобождават се служители. В София само в първите 3 дни само в нашата асоциация има 1300 молби за напускане от служители. Работа няма абсолютно никаква, хората са много притеснени. Експериментът, който нашата държава прави с икономиката, се оказва, разбира се, неуспешен. В чужбина въведоха сертификата при 60% ваксинация. Не приеха и предложенията на бизнеса, което щеше да спаси малко от малко икономиката – да се приемат антитела и тестовете да бъдат безплатни, които Европа така или иначе плаща, защото в цяла Европа тези първи тестове са безплатни, поети от ЕС“.

Според туроператорите в Югозападна България, има поне 50% отмяна на резервациите.

„Ситуацията е изключително тревожна, не бих казала, че има място за успокоение. Туризмът не е бизнес, а индустрия“, обясни пред БНТ Здравка Чимева, собственик на туристическа агенция.

По думите й, клиентите се притесняват да не загубят парите се и винаги се интересуват за възможности да не плащат авансово при резервации.

Организациите в туризма ще изразят недоволството си още във Варна, Пловдив, Бургас и Търговище.

Загубите за собственици на фитнес зали в Бургас също са големи. Манол Тодоров, представител на развлекателния бранш споделя пред Нова телевизия, че при въвеждането на зелените сертификати е трябвало да има гратисен период, както и да важат за хората, които доказано имат антитела.

„Един барман или сервитьор няма как през три дни да плаща по 10 лв. за тест. Няма как при държава с 20% ваксинация да се въвежда такава мярка. Икономиката е пред заплаха за тотален колапс, със сигурност протестът няма да е само днес“, заяви той.

Тодоров казва, че ако служител не желае да си сложи ваксина, няма как нито да бъде принуден, нито освободен от работа и се стига до патова ситуация. И уверява, че протестът днес ще бъде изцяло браншови, всички представители на партии ще бъдат помолени да минат в задните редици.

Протести срещу изискването за зелен сертификат са планирани още в Плевен, Ловеч, Велико Търново, Благоевград, Сливен и Ямбол.

- реклама -