Маските падат, край на извънредната епидемична обстановка

Маските падат, край на извънредната епидемична обстановка, отпадат и маските на закрито. Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка.

Решението е взето,

след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец.

Водещо е разбирането,

че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса.

Считано от 1 април 2022 г.

отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с носене на защитна маска за лице в закрити обществени места;

спазване на физическа дистанция;

ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Към момента тече договарянето

на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно

ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1.04. Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

Източник: Дарикнюз

- реклама -