covid, заболеваемост, области, зона

Маски на открито, вечерен час и зелен сертификат на обществени места: Европа масово затяга мерките

Броени дни преди Нова година редица европейски държави затягат като по команда мерките срещу коронавируса. Това се налага заради настъпването на варианта Омикрон.

Във Франция маските на открито отново стават задължителни от утре заради разпространението на Омикрон. Изключение ще се прави за пътуващите в автомобил, колоездачите и спортуващите.

Започват засилени проверки, особено на местата, където се събират много хора. Глобата за нарушителите е 135 евро.

Близо 9000 полицаи и военни ще следят за спазването на мерките в новогодишната нощ.

Испания намали периода на изолация от 10 на 7 дни за хората, дали положителен тест за COVID-19.

7 дни ще е карантината и за контактни лица. Решението на здравните власти е на фона на рекордно увеличение на случаите след коледните празници.

Подобни стъпки предприеха и други държави като Съединените щати и Великобритания.

Сериозният скок на новите случаи на COVID-19 в Гърция накара правителството в южната ни съседка да се опълчи на туристическия бранш и да въведе спешни мерки за справяне с новата вълна на коронавируса.

От днес заведенията за хранене, кафенетата и нощните клубове в страната ще работят до полунощ – без музика, без правостоящи и с до шест души на маса, а за новогодишната нощ единствената разлика ще бъде удълженото работно време до 2:00 ч.

Новите мерки, обявени миналата седмица в страната, трябваше да влязат в сила в понеделник, 3 януари, но заради рекордния брой новозаразени с COVID-19, бяха въведени още този четвъртък.

Всеки, който планира пътуване в южната ни съседка, трябва да знае, че за да влезе на гръцка територия, трябва да притежава негативен антигенен или PCR тест. Повторен тест трябва да се направи и на втория и четвъртия ден от пребиваването в Гърция, като това може да стане освен в лаборатория, и в почти всяка аптека.

Услугата е безплатна за гръцки граждани, а за туристи тестовете струват 10 евро.

Междувременно гръцките власти извършват постоянни проверки за спазване на мерките, а глобите са сурови – ако заведение бъде заловено, че не работи съгласно предписанията на властите, ще получи глоба в размер на 24 хиляди евро и двуседмична забрана за работа.

Заради вълната от Омикрон Италия разширява обхвата на зеления сертификат. Той ще се издава само при завършен ваксинационен цикъл или след преболедуване на COVID-19.

От 10 януари документът ще се изисква за достъп в обществения транспорт, хотелите, външните части на ресторантите, конгресите, а също в басейните и фитнес залите.

Отменя се 10-дневната карантина за контактни лица, които са ваксинирани или са преболедували. Подобно на много държави в Европа, Италия се сблъска с вълната от новия вариант на вируса. Вчера бяха отчетени над 98 000 нови случая.

- реклама -