храна Масови проверки на сладоледа

Започват масирани проверки на сладоледа

Започват масирани проверки за качеството на сладоледа в цялата страна.

Проверяват се обектите за производство и търговия на едро и дребно със сладолед, както и временните и подвижните обекти и машините за сладолед.

Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Най-честите нарушения

При първите проверени обекти е установена липса на работно облекло на персонала. Издадени са две предписания.

Инспекторите следят за произхода на сладоледа и срока на годност, а също така за придружаващите документи, етикетите, работното облекло, здравните книжки на персонала и хигиената в обектите. Това съобщи д-р Силвия Каменова, началник сектор в Областна дирекция по безопасност на храните.

Особено важна е температурата на съхранение на сладоледа. Тя трябва да е най-малко „- 18 градуса”.

Това е и най-честото нарушение. Масово температурният режим на обектите не се спазва и няма поставени етикети.

За какво да внимаваме?

Д-р Каменова съветва потребителите да си купуват сладолед само от регламентирани обекти. При съмнение могат да се подават сигнали към БАБХ на телефон 0700 122 99.

- реклама -