Започват масирани проверки за качеството на сладоледа в цялата страна.
Проверяват се обектите за производство и търговия на едро и дребно със сладолед, както и временните и подвижните обекти и машините за сладолед.
Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
Най-честите нарушения
При първите проверени обекти е установена липса на работно облекло на персонала. Издадени са две предписания.
Инспекторите следят за произхода на сладоледа и срока на годност, а също така за придружаващите документи, етикетите, работното облекло, здравните книжки на персонала и хигиената в обектите. Това съобщи д-р Силвия Каменова, началник сектор в Областна дирекция по безопасност на храните.
Особено важна е температурата на съхранение на сладоледа. Тя трябва да е най-малко „- 18 градуса”.
Това е и най-честото нарушение. Масово температурният режим на обектите не се спазва и няма поставени етикети.
За какво да внимаваме?
Д-р Каменова съветва потребителите да си купуват сладолед само от регламентирани обекти. При съмнение могат да се подават сигнали към БАБХ на телефон 0700 122 99.