МВР Емил Ганчев, Енчо Мирчев, Венцислав Катинов, зам.министър, МВР

Мащабен анализ и реформа на МВР предлагат от синдикалната федерация на служителите в министерството

Синдикалната федерация на служителите в МВР заявява, че е необходимо институциите да проведат „задълбочен структурен и функционален анализ на моментното състояние на МВР“, както и провеждането на мащабна реформа в министерството. Позицията на синдиката е изразена в декларация, изпратена до медиите.

Повод за нея е дебатът във връзка с полицейското насилие при протестите през 2020 г. От СФСМВР заявяват, че е „недопустимо да се толерира превишаването на правомощия от служители в МВР“, като изразяват съжаление за „преживяното от засегнатите граждани“. Синдикатът подкрепя и приетата от Народното събрание декларация във връзка с полицейското насилие.

СФСМВР посочват, че случаят с полицейско насилие под колоните на Министерски съвет е резултат от проблеми, натрупвани десетилетия в МВР, като отбелязват, че опитите за „частични реформи“ не са довели до тяхното решаване, а до задълбочаването им и възникването на нови.

Поради това синдикалната организация предлага да се направи анализ на състоянието на МВР, да се създаде визия как трябва да изглежда и на какви условия да отговаря министерството след „мащабна реформа“, която да се проведе за период от 6-8 години. Предлага се да се разработи детайлна програма за реформа, в чието реализиране да участват гражданското общество и представителните организации на служителите в МВР.

- реклама -