парламент, изборен кодекс, гласуване машиино социология избор ЦИК правила избор

Машинно гласуване без бюлетини – след изборите тази година

Машинно гласуване да бъде въведено във всички секции, с изключение на тези с по-малко от 300 избиратели, подвижни избирателни секции, кораби, болници, затвори и секциите в чужбина, след тазгодишните местни и европейски избори.

За това се договориха депутатите на извънредна правна комисия днес.

Промените се отнасят за Изборния кодекс, който се гледа в пленарната зала на второ четене.

Най-малко 3000 избирателни секции да бъдат оборудвани с машини за гласуване за евроизборите тази година, решиха на комисия депутатите. 6000 избирателни секции с машини за гласуване пък ще е минимумът за местния вот.

Предложението да се въведе изцяло машинно гласуване, освен в подвижните, специалните и секциите в чужбина, след провеждането на двата вида избори дойде от страна на депутата от ДПС Йордан Цонев. Предложението мина в комисия с 8 гласа “за” от ГЕРБ, ДПС, “Воля”. Патриотите пък се въздържаха от гласуване.

Отхвърлена бе идеята да се създаде регистър на избирателите, който главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ да поддържа и, в който гражданите да правят проверка на това дали са гласували. Причината бе, че текстът предлага в нея да бъдат записани имената, ЕГН-то и адреса на избирателите. Депутатите обаче се обединиха около идеята, че така ще може да има достъп до данните на всички граждани и може да има злоупотреби.

Забраната за публикуване на социологически изследвания и допитвания в изборния ден остава, решиха още депутатите.

По предложение на Станислав Иванов /ГЕРБ/ парламентът гласува да работи днес с удължено време до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс и на проект на решение на БСП за откриване на публична процедура за избор на състав на ЦИК.

Депутатите записаха в кодекса, че когато Върховният административен съд /ВАС/ върне решение на ЦИК за ново обсъждане, комисията постановява ново решение, което приема с мнозинство повече от половината от членовете й, вместо с мнозинство от две трети.

С друг текст народните представители записаха, че при назначаването на членовете на изборните комисии се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, но не по-малко от един член от всяка парламентарно представена партия или коалиция.

Отхвърлено беше предложение на БСП членовете на секционните избирателни комисии да имат средно образование.
- реклама -