Скъпи ролки хартия блокират машините, плюят празни и сдъвкани бюлетини: Как върви гласуването? (Обновява се)

Скъпи ролки хартия блокират машините. Три пъти по-скъпите ролки за принтерите в машините за гласуване блокираха многократно устройствата в стотици секции в страната.

При предишни избори ролката е струвала

по 3.96 лв., а сега е по 13.96 лв. Оправданието за високата цена са нови защити.

От секционни избирателни комисии съобщиха за „Труд news”, че при гласуване на екрана се изписва съобщение: „Принтерът не е готов за употреба. Притерът е със свършваща харитя“ (запазен е оригиналният правопис, бел. ред.).

Комисията отваря отделението на хартията

и се вижда, че ролката се е разместила. След механичното й наместване принтерът си работи нормално и гласоподавателят гласува с принтиране на машинна бюлетина.

Причина според техниците е разлика в плътността на хартията и минимални разминавания в параметрите за широчината.

За първи път машините в секциите

се доставят без ролки хартия. Въпросните ролки са пристигнали заедно с изборните книжа. Доставчик на хартията е БНБ.

Членове на комисии разказаха, че им е обяснено от техници, че има проблем с изтеглянето на хартията от ролката. Предстои да се установи дали причината е разлика в дебелината на хартията, различен диаметър на ролката или съставът на самата хартия.

65 машини не работят, плюят празни и

сдъвкани бюлетини: Как върви гласуването? Към 13:20 ч. машините, които не работят, са 65 и в тези секционни избирателни комисии се преминава на гласуване изцяло с хартиени бюлетини. Това заяви пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя обясни, че причините са различни –

неразчитане на смарт карти, няма чувствителност на дисплея, изписват се различни надписи на машината, без да може да започне работа. Причините са различни, но изводът е един – с тези машини няма да се гласува, посочи Матева.

По думите ѝ жалбите към 13:10 ч. са две.

Сигналите са 37. Доста от тях са за нарушения на секционните избирателни комисии, като според избирателите приканват някои от тях за машинно гласуване. Имаше един сигнал, че не е възможно избирател, който е гласувал с машина, да поправи вота си, но това не е така, посочи Матева и припомни, че когато избирател предпочете да гласува с машина, може да

променя вота колкото пъти иска.

„Имаме няколко сигнала за публикуване на социологически проучвания и предварителни изборни резултати, ще се вземе съответното решение от ЦИК в следващите части на заседанието днес“, добави Матева. За параваните е имало жалба до РИК, каза тя и поясни, че оплакването е, че се използват кабини.

Прокуратурата води над 130 разследвания за изборни нарушения

От началото на предизборната кампания до 13,00 часа на 02.04.2023 г. са образувани общо 719 преписки и 133 разследвания за изборни нарушения, сочат справките на прокуратурите от страната.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени, както следва: АП-София – 43; АП-Бургас – 29; АП-Пловдив – 18; АП-Варна – 28; АП-Велико Търново – 15. Привлечени в качеството на обвиняеми са 5 лица.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация.

Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани на интернет-страницата на ПРБ.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори.

Машини плюят празни и сдъвкани бюлетини, така унищожават гласове.

23 партии и 6 коалиции се борят за гласовете на българските избиратели за изборите за 49-ото НС. Кандидатите за народни представители на предстоящия парламентарен вот са общо 4566. Съотношението мъже към жени е 3 към едно – 3225 са мъжетe, а дамите – 1345. 1035 са кандидатите, чиито имена фигурират в два избирателни района.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено