ПАСЕ гласуване, бюлетини, машини, преференции

Машини, бюлетини, преференции – как да избегнем грешки при гласуването

Общо 30 партии и коалиции ще се състезават изборите за Народно събрание днес.

Бюлетината за гласуване ще е дълга 60 сантиметра, само в Благоевград ще е по-голяма, защото там има един независим кандидат.

В нея няма нищо необичайно, отбелязването на вота е както досега със знак „X“ или „V“ със син химикал с право и на преференции при избора в страната.

В секциите с повече от 300 избиратели на 4 април ще се гласува и с машини за гласуване, но и има и изключения.

Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

Процедурата е лесна, наподобява теглене на пари от банкомат като се изпълняват прости команди на български език.

Това твърдят от „Сиела Норма“- фирмата, която внесе в страната тази техника.

Гласоподавателят получава от член на СИК пластика с чип, която се вкарва в слота на машината, избира номера на политическата сила, ако иска, поставя преференция за предпочитан от него кандидат и натиска бутона „гласувам“. Машината разпечатва разписка с QR код, но и с изписани на български език името на партията и предпочитания кандидат-депутат. Разписката се пуска в специална, отделна отделна от тази за хартиения вот, урна.

За какво да внимаваме, когато попълваме изборната бюлетина?

Недействителни са бюлетини, които нямат два поставени печата на гърба, недействителни са тези, върху които вота е отбелязан с химикал пишещ с различен цвят от синия, недействителни са тези бюлетини, на които номера на бюлетината не отговаря на номера на кочана.

Недействителни са тези, върху които има зацапвания, тези, върху които е написано нещо – символи, знаци, както и тези, които не са отбелязани със знака Х или V, както и тези, които са отбелязани с този знак, но той излиза от квадратчето, така че да навлиза в  квадратчето за друг кандидат, така че да не може да се определи каква е била волята на самия избирател“.

Невалидна може да бъде и бюлетина, в която е отбелязана единствено преференция, но без да е посочена партия. Ако се посочи партия, обаче, но без преференция – бюлетината е валидна.

Преференции

Преференцията е възможност за мажоритарен избор на парламентарния вот. По желание при гласуването избирателите могат да отбележат предпочитание за кандидат за депутат от листата на партията или коалицията, която подкрепят.

След като гласува със знак „Х“ или „V“ в квадратчето с номера на избраната политическа формация – от 1 до 30, избирателят може да отбележи и преференция в кръгче в дясната страна на бюлетината, както и при гласуване с машина. За да го направи, е нужно да знае номера в листата на предпочитания кандидат за депутат. Номерата започват от 101, а най-дългата листа е в столичния 23 район – до 132, тъй като мандатите са 16.

Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят. Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата.

Преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата.

Водачът не може да бъде изместен, но втори в листата става събралият най-много преференции при условие, че техният брой минава 7-процентния праг.

За да се реши проблемът с преференцията по грешка от т.нар. феномен 15/15, когато избирателите бъркат и отбелязват вот за партия или коалиция и в кръгчето, номерата на партиите и коалициите са от 1 нагоре, а на кандидатите – вече от 101 нагоре.

- реклама -