Мързелът ниска физическа активност загуби икономика

Мързелът струва на световната икономика 67,5 млрд. долара годишно

Мързелът на населението струва на световната икономика 67,5 млрд. долара годишно.

Това съобщава авторитетното медицинско списание The Lancet.

Ниската физическа активност  на населението за първи път се измерва в икономически параметри. В изследването се твърди, че сумата се явява резултат от крайно консервативен анализ. Фактическите загуби могат да се окажат много по-големи.

Учените са разглеждали загубите за поддържане на здравето, влошено в следствие ниската физическа активност, ущърбът, който се нанася на производителността на труда и продължителността на живота, включително годините на инвалидност. Около 58,8 млрд. долара представляват разходите, свързани със здравеопазването и още 13,7 млрд. загуби от намалена производителност на труда.

Повече от 40% от общата сума се пада на САЩ.

Демография на физическата активност

В развиващите се страни икономическия ефект е значително по-малък, отколкото в развитите страни, въпреки, че в държавите с ниски доходи на глава от населението, често страдат от различни заболявания, свързани с неподвижния начин на живот.

Най-голямо притеснение буди не даже самата сума, а разпределението на икономическата тежест по райони. В по-богатите държави хората плащат с пари, а в бедните – с живота си„, заяви ръководителят на изследването Мелъди Динг.

В изследването са разгледани данните от 142 държави, в които живее 93,2% от световното население.

150 минути физически упражнения на седмица НЕ са достатъчни

В друг материал на The Lancet от тази седмица е направен изводът, че препоръчаните от Световната здравна организация 150 минути физически упражнения, не са достатъчни.

ниска физическа активност загуби икономика мързелът

Работещите в офис и всички, които водят заседнал начин на живот, се нуждаят от не по-малко от час физическа активност в денонощието. При това тук не става въпрос за олимпийски достижения, твърди проф. Улф Еклънд от норвежката академия на науките. Не е нужно дори да се посещава спортна или фитнес зала. Достатъчно е бързо ходене или каране на колело за удоволствие. При това не е нужно да се движим 60 минути непрекъснато. Можем да разбием това време на цикли, например, сутрешен и вечерен.

- реклама -