Донкин

Маруис Донкин обеща сериозни промени в Народния театър и по-високи заплати за актьорите

Новият директор Мариус Донкин обеща сериозни промени в Народния театър.

По думите му се налагат промени в щата на театъра и по-ефективна администрация.

По-високи заплати за актьорите

Донкин ще работи за актуализиране заплатите на актьорите, които играят на щат. В момента те получават възнаграждения средно от около 800-830 лв. и повечето имат ангажименти извън сцената на Народния театър. Именно голямата заетост на артистите няма да позволи да има нови представления до края на годината.

Актьорите, които са на пенсионна възраст, ще останат на половин щат, което ще им позволи да получават и повече пари. Освен това ще има вечери, през които на третата камерна сцена възрастните актьори ще играят това, което искат, обясни Донкин.

Той обеща, че ще ръководи театъра с повече диалогичност и не еднолично, т.е. всеки ще има пряк ръководител, с когото ще говори Донкин. Според него този път на ръководене на театъра може да донесе добра атмосфера.

Румъния за пример

Според Донкин в Румъния, където бюджетът на театъра е огромен. Там има 103 театъра, от които 47 са общински, а останалите са държавни. Бюджетът на Народния театър в Румъния е многократно по-висок от бюджета на фонд „Култура“.

„В нашия Народен театър бюджетът е 3.3-3.4 милиона лева, като през последните три години от билети театърът си набавя от 930 хил. лв. до 990 хил. лв.“, допълни Донкин.

Обществен съвет в театъра

В театъра няма да има главен драматург, а Обществен съвет с представители, които не са на щат. Сред тях ще бъдат Николай Йорданов, председател на фестивала „Варненско лято“, Захари Захариев, акад. Дамян Дамянов и психиатърът д-р Николай Михайлов.

Част от режисьорите, с които ще работи Донкин са Веселка Кунчева, Диана Добрева и Галин Стоев и Иван Пантелеев.

- реклама -