Мартин Табаков за срещата Петков – Мицотакис: Над 3:0 за Мицотакис

Мартин Табаков, политолог,  Фейсбук:
„Първият дипломатически урок за Кирил Петков дойде още с първото му домакинство на чуждестранна делегация. За съжаление, в ролята на преподавател влезе гръцкият министър-председател Кириякос Мицотакис.
Какво имам предвид?
Гръцкият премиер е дошъл на българска територия и е подкрепил започването на преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз. Явно е, че българският домакин не е успял да респектира достатъчно своя гост, така че последният да не взема отношение спрямо тази тема, познавайки добре съображенията, които България – в случая домакин – има спрямо нея.

1:0 за Мицотакис.

Наред с това, Кирил Петков е позволил страната ни да бъде вкарана в гръцко-турския антагонизъм. Гръцкият министър-председател е подвел българския си колега да участва в двустранен разговор, който касае трета страна (Турция). Това не се прави в дипломацията официално. А когато се случи така или иначе, то това е възможно само на базата на предварително постигнат консенсус, че никой няма да разбере за което.
Подобна дискретност, разбира се, не е приоритет за гърците, затова ние разбираме от медиите на южната ни съседка, че от българска територия Мицотакис е призовал Турция да спре „провокациите в Егейско море и Източното Средиземноморие”.

2:0 за Мицотакис.

Не на последно място, доволството и усмивката са последният аксесоар, с който българският министър-председател трябва да реагира, когато пред него представител на чужда държава прокарва позиция, която е коренно-различна от тази на собствената ти държава. Българската такава е преговорите за членство в ЕС на РСМ и Албания да са отделно, а не заедно, както отново лансира Мицотакис. Знаят ли това българските власти изобщо и дават ли си сметка какво означава?

3:0 за Мицотакис.

От прессъобщението на Министерски съвет обаче ние не разбираме за нито едно от трите: било за отново заявената подкрепа от Гърция за членството на РСМ в ЕС, било за това, че Турция е била обект на разговори между София и Атина, било за обвързването на членството на Албания и РСМ в ЕС от Гърция.
Също така би било повече от полезно, ако министър-председателят не коментира какво е било обсъждано в НАТО като инфраструктура (става дума за споменатата от него връзка Александруполис – Бургас – Варна – Констанца). Така както е редно Кирил Петков, преди да приеме щедрата покана на Атина за 5-ия Висш съвет за сътрудничество на Гърция – България, да съобрази, че всъщност София трябва да е домакин на този съмит.
Защото резултатът вече стана много на нула и поне няколко от попаденията са автоголове. А другите идват от класата на Мицотакис. Но там дясното е школа, а не импровизация.
Да бе крачол, да го подгънеш. Вратовръзка – да я дръпнеш към колана. Но има неща, за които не е достатъчно да си закопчаеш горното копче на сакото.
Гръцките медии са ги забелязали и снимали. Фотографията е на Катимерини.“
- реклама -