Мартин Шулц новия кабинет Мей

Мартин Шулц намекна за нови избори в Германия, отказва коалиция

Мартин Шулц, председател на ГСДП: Не сме на разположение за голяма коалиция

Председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц направи първото си изявление след провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин

Тя трябваше да бъде между Съюза (ХДС/ ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. А присъдата – социалдемократите няма да участват в нова голяма коалиция, предава изданието Focus.

„Не сме на разположение за влизане в голяма коалиция“, заяви Мартин Шулц, потвърждавайки още веднъж позиция на партията, обявена след изборите за Бундестаг през септември.

„ХДС, ХСС и „Зелени“ поставиха страната в тежка ситуация. Смятаме, че е важно избирателите да могат да направят преоценка на създалото се положение“, бяха думите, с които лидерът на германските социалдемократи се застъпи за провеждането на нови избори в страната.

След провала на преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин, социалдемократите нарушиха мълчанието. Те потвърдиха, че няма да участват в ново правителство заедно с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. Това съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Решението на ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е единодушно – в страната трябва да бъдат проведени нови избори. Така бе сложен край на надеждите за съставянето на „кенийска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), „Зелени“ и ГСДП. По-рано от редиците на „Зелени“ отхвърлиха възможността за участието си в правителство на малцинството, водено от Меркел. Сега единственият изход от внезапната политическа криза в Берлин е организирането на нови избори.

- реклама -