Мартин Шулц

Мартин Шулц е оптимист, че ветото над СЕТА ще бъде преодоляно

„Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада трябва да бъде подписано следващата седмица, а ветото на белгийския регион Валония ще бъде преодоляно“. Тази убеденост изрази председателя на Европейския парламент Мартин Шулц след срещата си с канадския министър на търговията Кристия Фрийленд.

Общото икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада трябва да бъде подписано в четвъртък. Това обаче не е много сигурно, тъй като малкият белгийски регион Валония не дава съгласието си за сделката, пречейки на Брюксел да я одобри.

„Оптимист съм, че можем да решим проблемите, които имаме в ЕС“, каза Шулц след разговора си с Фрийленд.

Canadian International Trade Minister Freeland in Germany for CETA talksФрийленд също изрази надежда в скорошното решаване на въпроса. „Много се надявам, че ще бъда способна да се върна тук само след няколко дни заедно с моя премиер и ние ще можем, както планирахме, да подпишем това споразумение с Европа“, подчерта министърката от Канада.

Шулц се среща днес и с лидера на Валония

От всички страни членки, само Белгия, не е готова да подпише СЕТА. Според Конституцията на страната всички пет провинции трябва да ратифицират споразумението преди страната официално да декларира подкрепата си.

Премиерът на Валония Пол Магнет
Премиерът на Валония Пол Магнет

Въпросите на външнотърговските отношения в Белия се решават до голяма степен от регионалните, а не от федералния парламент. Проблемът се усложнява, защото другата белгийска провинция Фландрия, която е холандскоезична, се обявява за споразумението.

Без споразумението визите остават

По-рано председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер съобщи, че отмяната на канадските визи за България и Румъния няма да се случи без подписването на СЕТА.

- реклама -