Мартениците поскъпнаха, запалваме японците по традицията

Мартениците поскъпнаха, запалваме японците по традицията. Мартениците също поскъпнаха заради инфлацията и по-скъпите материали, необходими за направата им, научи NOVA.

На мартенския пазар в Монтана мартеничките могат да се намерят на цени между 0,50 ст. и 35 лв.

„Цените са двойни при преждата и вълната, сравнено с миналата година. Въпреки че ги купуваме в големи количества, цените са много вдигнати. Дори понякога не си покриваме себестойността на мартеницата”, обясни търговец. Продавачите на мартеници отчитат и по-слабо търсене.

Запалваме японците по българската мартеница. Дипломатите от посолството на България в Япония, с подкрепата на община Шибуя в Токио, ще организират на 1 март уникално по рода си публично събитие за представяне на традицията на мартеницата, съобщава bTV.

Събитието ще се състои в един от най-новите и модерни токийски паркове – Мияшита парк. То е под надслов „Да посрещнем пролетта в Япония с българска мартеница“.

От 12 до 14 часа местно време на 1 март служителите на посолството ще раздават мартеници и ще разказват за българската пролетна традиция на посетителите на парка.

Предвидена е също така атрактивна фолклорна програма от японската група за български народни танци „Кога“.

Вижте още:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено