Маршът

Маршът „Велик е нашият войник” на един век (ВИДЕО)

Днес отбелязваме един век от написването на бойния марш на 23-ти пехотен Шипченски полк „Велик е нашият войник“. През през 1997 г. е обявен за химн на Българската армия.

Честването на 100 години от написването на бойния марш „Велик е нашият войник“ се осъществява по инициатива на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война, чийто председател е министърът на отбраната Николай Ненчев. В рамките на програмата на Националния комитет е създаден и Инициативен комитет за изграждане на паметник на химна на Българската армия в Казанлък.

Събитието ще се проведе в зала „Концертна“ на Централния военен клуб под патронажа на министъра на отбраната Николай Ненчев. На церемонията ще участват началникът на отбраната генерал Константин Попов и постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев.

Музиката за бойния марш „Велик е нашия войник“ е написана край Охридското езеро през 1916 г. от Михаил Шекерджиев по текст на журналиста подпоручик Константин Георгиев. През 1915 г. Михаил Шекерджиев е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк. Въпреки че, полкът вече има боен марш, музикалното произведение на Константин Георгиев и Михаил Шекерджиев става по-популярно, не само на цялата войска, но и на гражданските хорове и то се превръща в една от най-любимите воински песни.

Константин Георгиев е роден на 27 май 1884 г. в Казанлък. Учи във военната гимназия, а през 1905 г. завършва ВНВУ. След производството си преминава в запаса и отива да учи право в Русия. През 1915 г. е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк. Пряк участник е в победния ход на своята дивизия при Равна, Вина и Лясковик. Демобилизиран е през 1918 г. До 1924 г. се занимава с активна журналистическа дейност. От 1936 г. работи като счетоводител и преводач в българските легации в Брюксел и Париж.

Михаил Шекерджиев е роден на 5 декември 1889 г. в Габрово. Завършва Софийската духовна семинария с отличие през 1911 г. Става учител в Държавния институт за слепи деца и посвещава живота си на преподаването в него.

- реклама -