Марк Маркес спечели трета поредна титла в Мото ДжиПи

Марк Маркес

Пилотът на Хонда Марк Маркес спечели трета поредна и общо пета титла от Мото ДжиПи. Това стана след победата му в състезанието за Гран при на Япония. Единственият останал конкурент – Андреа Довициозо – отпадна в заключителните обиколки на надпреварата и позволи на испанеца да узакони титлата си.

25-годишният пилот имаше преднина от 77 точки на върха преди началото на днешното състезание, в което той стартира от пета позиция. Маркес демонстрира солидно каране, за да се изкачи до второто място зад лидера Довициозо, а в 21-та обиколка успя да поеме водачеството. При опит да си върне лидерството Довициозо изхвърча от пистата, а след това испанецът нямаше проблем да стигне до победата. По този начин той изравни постижението на австралиеца Майк Дуън.

Маркес, Довициозо
Довициозо в момент, в който водеше пред Маркес
Пред Маркес са само Валентино Роси и Джакомо Агостини

Пред него във вечната ранглиста са единствено италианските легенди Валентино Роси и Джакомо Агостини. Роси има седем титли, а Агостини е ставал шампион в най-високия клас мотори осем пъти.

„Чувствам се изключително добре. Надявах се, че ще мога да си осигури титлата тук и важното е, че използвах първия си шанс. Не беше най-добрия ми уикенд, но работих здраво, за да го постигна. Успях да остана по петите на Андреа и атакувах малко преди края. Натисках мотора докрай и затова той направи грешка. Жалко е, защото заслужаваше да бъде на подиума днес“, коментира Маркес.