Мароко знаме

Мароко се включи при Испания и Португалия за Мондиал 2030

Мароко обяви, че се включва в кандидатурата на Испания и Португалия за домакинство на Мондиал 2030. Това е втората държава, която се включва към иберийската кандидатура. През октомври същото направи и Украйна.

Мароко се представи великолепно на последното световното първенство. Африканският тим стана първият от континента, достигнал полуфинал на Мондиал. И то го направи с успех именно над Португалия на четвъртфинала. После тимът загуби от Франция на полуфинал и от Хърватия в спора за третото място.

Кандидатурата на Мароко беше обявена от спортния министър Шакиб Бенмуса. Той прочете в Кигали официално писмо от името на крал Мохамед VI. В Кигали се провежда 73-ят конгрес на ФИФА. Мароко беше кандидат да приеме и Мондиал 2010. Тогава обаче страната загуби от Република Южна Африка.

Кандидатурата е втората, която включва поне два континента за Мондиал 2030. Тази на Саудитска Арабия, Гърция и Египет включва три континента. Има и трета кандидатура – на Южна Америка, където през 1930 е първото световно първенство. В нея участват Аржентина, Уругвай, Чили и Парагвай.

- реклама -