мармот Фил прогноза зима пролет

Мармотът Фил предсказа: Още 6 седмици зима

Американският мармот „метеоролог“ Фил излезе от дупката си и видя сянката си, което означава дълга зима.

Това съобщава Асошиейтед прес.

Според легендата, ако Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.

Прогнозата се обявява от „Вътрешния кръг“ – група ентусиасти, които всяка година слагат смокинг и цилиндър, за да наблюдават предсказанието на мармота по изгрев слънце на малък хълм край Пънксътоуни, град на около 100 км североизточно от Питсбърг. Туристите не се изплашиха от ниските температури – минус 12 градуса Целзий.

Първата подобна прогноза датира от 1887 г. Фил е предвещал 103 пъти по-дълга зима, а ранна пролет – само 18 пъти. За останалите години няма данни.

По-късно анадските „народни метеоролози” – мармотът Сам от Шубенакади, провинция Нова Скотия и Вили от Уайъртън, провинция Онтарио, се разминаха в мненията си кога ще дойде пролетта.

По традиция първи представи прогнозата си мармотът Сам, който живее в резервата „Уайлдлайф парк” на 60 км. северно от Халифакс, провинция Нова Скотия. Когато извадили гризача от дупката му, той се огледал около себе си, но не видял сянката си – това означава, че пролетта „вече е наблизо”.

Малко по-късно прогноза направи и „колегата му” Вили от градчето Уайъртън, провинция Онтарио. Когато пухкавото зверче беше извадено на светло, то „се уплаши” от сянката си и се шмугна обратно. Съгласно народното поверие, това означава, че пролетта ще почака още 6 седмици.

Миналата година Сам и Вили бяха единодушни, че пролетта ще дойде рано.

Традицията за предсказване на началото на пролетта с гризачи е пренесена в Америка от германски имигранти. В Германия през 19 в. ролята на „синоптик” изпълнявал язовец.

Но тъй като на американски континент няма язовци, задачата била възложена на мармотите.

- реклама -