мармот Фил деня на мармота предсказател

Мармотът Фил излиза от дупката си днес! Вижте какво не знаете за природния предсказател

В САЩ и Канада отбелязват Деня на мармота.

По традиция на този ден прочутият мармот Фил от град Пънксътоуни, щата Пенсилвания, се буди от зимен сън и излиза от дупката си.

Поверието гласи, че ако денят е слънчев и животното види сянката си, зимата ще трае още месец и половина. Ако мармотът не види сянката си, тъй като е облачно, пролетта ще дойде рано.

Митът за животното, което предсказва настъпването на пролетта със сянката си, идва в САЩ с първите германски заселници, които в родината си гадаели по поведението на таралежите. Пристигайки в Америка те решават да се доверят на представител на местната фауна – мармота (вид катерица).

Прочутият Фил е прогнозирал времето над 130 пъти.

Технически не един и същи мармот се изявява като метеоролог всяка година, а подбрано животно, което пресъздава персонажа, разказва БТА.

И ако според феновете му косматият метеоролог почти винаги познава, според истинските професионалисти със същия успех може да се прогнозира времето с хвърляне на монета.

Ето и някои интересни факти по случай Деня на мармота:

– Смята се, че Денят на мармота води началото си от църковния празник Сретение Господне, чието честване е пренесено в САЩ от германски заселници. Отбелязва се всяка година на 2 февруари.

– Най-известното честване е в Пънксътоуни, Пенсилвания. Денят на мармота се отбелязва и на други места в щата, както и в други щати, сред които Джорджия и Охайо. В Джорджия като метеоролог се изявява мармот на име Генерал Борегар Лий. Косматият му колега в Охайо се именува Чък.

– В Канада водещото честване на Деня на мармота е в Уайъртън, Онтарио, където времето прогнозира албиносът Уили.

– Фил от Пънксътоуни е известен още като Гадателя на гадателите, Мъдреца на мъдреците, Метеоролога на метеоролозите, Невероятния пророк на времето.

– През 1986 г. Фил е пътувал до Вашингтон, за да се срещне с президента Роналд Рейгън. През 1995 г. е гостувал в шоуто на Опра Уинфри.

– През януари 2010 г. – броени дни преди Фил да излезе от дупката си и да направи поредната си прогноза, защитници на правата на животните от PETA предлагат функциите му да бъдат поети от роботизиран мармот.

– За увеличения наплив към Пънксътоуни, Пенсилвания, за честването на Деня на мармота частичен принос има филмът от 1993 г. със същото заглавие с Бил Мъри и Анди Макдауъл в главните роли. У нас продукцията е популярна като „Омагьосан ден“.

– Представителите на семейството на мармотите понякога са наричат свирукащи прасета заради предупредителния сигнал, който издават при появата на хищник. Мармотите освен това подсвиркват и през размножителния си период през пролетта.

– Мармотите са най-едрите представители на семейството на катериците. Козината им е от сивкава до кафеникава. Имат малки уши, къси крачка, едри резци и яки челюсти.

– Мармотите се сдобиват с между 4 и 9 бебета наведнъж, след период на износване между 31 и 32 дни. След раждането си малките са слепи, голи и безпомощни. За тях се грижат единствено майките. Младите животни започват самостоятелен живот шест седмици след раждането си. Мармотите достигат полова зрялост на 2-годишна възраст.

– Средната продължителност на живота на мармотите е между шест и осем години.

В плен могат да доживеят между 9 и 14 години. Животните изпадат в хибернация между октомври и март. „Дълголетието“ на Фил се приписва на вълшебен пунш, който косматият метеоролог пие през лятото.

– Мармотите са растителноядни, умеят да се катерят по дървета и са отлични плувци. Хранят се с различни видове треви, дребни плодове, ядки и посеви, заради което са смятани за вредители. Понякога хапват насекоми и охлюви. Основните им врагове са лисиците, рисовете, вълците, енотите, мечките, койотите, кучетата и орлите.

– Мармотите са дневни животни, като обикновено са активни рано сутрин и късно следобед.

 

- реклама -