хората българи Тренд самота проучване въпроси бедност Маркет линкс, партии, изобри, общество

„Маркет линкс“: В момента има висока политизация на обществото

Какви са нагласите на българите за предсрочни избори? И колко хора биха дали своя вот, ако новите избори са през лятото?

Отговорите на тези въпроси дава проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. Проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ биха получили около 21% от гласовете, а „Има такъв народ“ около 20.

БСП са трета политическа сила, следвани от Демократична България, ДПС и „Изправи се, мутри вън“.

„На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила“, коментира социологът Добромир Живков.

Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но „все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази“. Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4-ти април. Тези, които при предишните анкети са заявили, че „по-скоро ще гласуват“, вече се местят в групата на гласуващите със сигурност.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария.

„Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически“, казва социологът Добромир Живков, който обаче отбелязва, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

- реклама -