„Маркет линкс“ при избори днес: ГЕРБ и ДПС със 121 депутати

Маркет линкс“ при избори днес: ГЕРБ и ДПС със 121 депутати

Възможно е съставянето на двупартиен кабинет, сочи евентуалното разпределение на мандатите, като ГЕРБ и ДПС са със 121 депутати в този момент. Това показват резултатите от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април – 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.
Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното, показват данните. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст – от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание.

При ПП-ДБ има спад – от 64 народни представители до 55 в бъдещия парламент.

„Възраждане“ ще вкара двама депутати повече в 50-ия парламент – 39. При БСП също ще има ръст – от 23-ма представители в 49-ото НС на 25-ма в 50-ото. „Математиката е по-проста – 80 плюс 41 прави 121. ГЕРБ и ДПС могат да формирам следващо управление. Имат потенциал за това. Ще видим дали това ще се реализира в изборния ден. ГЕРБ и ДПС са близо до мнозинство, но ще се види дали ще се решат да формират самостоятелен кабинет. Очакването е да се търси широка коалиционна формула“, коментира Добромир Живков.
„Убеден съм, че това би предизвикало сериозни реакции в обществото, но не се изключва възможността от двупартиен кабинет“, открои социологът.

Според проучването ГЕРБ-СДС отново ще има шестима евродепутати.

ПП-ДБ ще вкарат четирима, „Възраждане“ – трима, ДПС – двама, толкова ще има и БСП.
Измерено в проценти, коалицията ГЕРБ-СДС се ползва с подкрепата на 26% от избирателите на парламентарния вот и с 26,4% за евроизборите. Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ е втора със 17,7% при изборите за народни представители и с 18,6% за евродепутати. ДПС е трета сила – 13,2% подкрепа на парламентарните избори и 11,7% на евровота.
„Възраждане“ би получила 12,9% в изборите за НС и 11,1% в изборите за членове на Европейския парламент. БСП е на пето място с 8,1% на парламентарните избори и 8,4% на европейските.

- реклама -