Марияна Николова: Предвижда се ваксинираните чужденци да влизат у нас по-бързо през отделни ленти на ГКПП

Подготвят се граничните пунктове, така че ваксинираните чужденци, които искат да влязат у нас да минават отделно и по-бързо. Това обяви в студиото на Нова ТВ вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.

„Чуждестранните туристи ще могат да влязат в България и да почиват у нас, след като покажат удостоверение, че са им положени дозите от съответната ваксина. Ако нямат такова, те ще трябва да покажат отрицателен PCR тест или антигенен тест”., каза тя.

„Фирмите, които предлагат антигенни тестове и които ще бъдат признавани, ще бъдат обявени на сайта на Министерството на здравеопазването”, каза още тя.

По думите й правилата, които са определили в Гърция ще влязат в сила от 15 май. „Ние стартираме сезона по-рано, затова въвеждаме правилата от 1май и то с тези изисквания”, посочи Николова.

„Добрата новина е, че руските туристи идват. Те ще влизат по същия режим от 1 май. Руснаците имат голяма заявка към нас като дестинация, включително и за посещения във вътрешността на страната. При тях има интерес и към поклонническия туризъм”, каза още тя.

Според нея румънските туристи също са готови да почиват у нас.

„За най е най-важно да уверим чуждестранните туристи, че сме безопасна дестинация”, коментира още Марияна Николова.

- реклама -