Марияна Николова: Обсъждаме промяна на вечерния час за заведенията по време на празниците

Обсъжда се вечерният час за заведенията да бъде променен по време на празниците. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. „Дисциплината на гражданите е много важна. Клъстърните случаи не могат да бъдат взимани под общ знаменател в конкретните курорти. В курортите нямахме нито един заразен. Към момента имаме единен вечерен час за заведенията, ако има по-добри показатели може да говорим за компромис за празниците“, каза министър Николова.

Тя подчерта, че вече седмица е на терен в ски курортите, вече е посетила Боровец и Банско.

„Правилата са въведени. Много важно е дезинфекцията и дистанцията. Нашите курорти предполагат природна даденост. Ще имаме сезон, не можем да говорим за добър сезон, но ще имаме сезон“, каза тя.

В момента се разглеждат заявленията за предоставяне на държавна помощ за туроператори.

„Имаме амбицията средства да бъдат получени през месец декември, включително и от екскурзоводите. Те предложиха инициатива с над 20 видеа, които бяха гледани от 2 млн. души в Европа“, каза още тя. На въпрос дали са изплатени хонорари за тези видеа Николова отговори, че ще се извърши проверка.

„Сътрудничеството между хотелите и болниците е практика, която се наложи в Европа. Там сработи, включително в азиатските държави. Могат да се използват за туристи, които подлежат на карантина. Практиката е медицински сестри да наблюдават такива лица и ако има симптоматика и да се насочват към болничните заведения.

Имаме готовност от бранша с над 5000 легла, които са подходящи, но не се използват. Пациентът няма да плаща, някои от страните налагат административен подход, при други от бранша посочват конкретни места, а заплащането е от държавата – при нас нормативната база позволява да бъде през НЗОК“, каза още тя.

- реклама -