Мария Захарова, Външно министерство, Русия, паметници, оскверняване

Мария Захарова: Изявлението на Прага цели да прикрие данни за преврат в Беларус

С изявленията на Прага за експулсирането на руските дипломати Западът реши да прикрие информацията за подготвяния в Беларус държавен преврат.

Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Създава се усещането, което е подкрепено и от фактически материали, че в информационното пространство, на първо място западното, нашите западни колеги трябва да направят така, че да се прикрие важността и актуалността на информацията, публикувана от Русия и от Беларус за план за държавен преврат в Минск, заяви Захарова в ефира на телевизия „Русия 1”.

Чешките власти със своите действия демонстрираха липса на самостоятелна линия в международните работи и в отношенията си с Русия, подчерта тя.

„Това са абсолютно карикатурни действия на Прага, която вчера демонстрира липсата на каквато и да е независима линия в международните отношения и, пряко, в изграждането на двустранни отношения с нашата страна”, каза тя.

Беше пусната фалшива, очевидно фалшива новина за участие на руските спецслужби във взрива във военни складове в Чехия през 2014.

„По-рано чешките власти обвиниха за експлозията фирмата-наемател на складовете. Искам да подчертая, че това е враждебен ход. Но ние прекрасно разбираме, че за него има множество причини. Това безусловно е движение на Чехия по посока на американските интереси и в ущърб на собствените си национални интереси“, добави тя.

Заради подозренията за руско участие в експлозиите във военен склад през 2014 г., Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия в Прага. От Москва отговориха, като изгониха 20 чешки дипломати.

- реклама -