Захарова Захарова, оръжия, България Мария Захарова, Москва, атака, Конгрес, САЩ

Мария Захарова: Блокирането на Тръмп в социалните мрежи е удар по демократичните ценности

Блокирането на акаунтите на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп в социалните мрежи нанесе удар по демократичните ценности, декларирани от Запада.

Това се посочва в публикацията на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова във „Фейсбук“.

„Решението на американските интернет платформи да блокират държавния глава може да се сравни с ядрена експлозия в кибер средата: унищожаването не е толкова ужасно, колкото последиците. Нанесен е удар по демократичните ценности, декларирани от западната общност; с един замах, получиха аргументи в своя полза както защитниците на даркнета, така и привържениците на строгата цензура; започна прекрояването на медийния пазар и най-голямата дигитална миграция“, пише тя.

Захарова добави, че ако в Русия информационната и комуникационната сфера се регулират със закони, в САЩ това става с „безкрайни хаотични решения, които представляват див синтез на популизъм, заплахи, лобизъм, тънкости на закона и общественото мнение“. Поради тази причина тя отхвърли критиките на представителя на Държавния департамент на САЩ в Брюксел Андреа Калан, която изрази загриженост относно последните промени в закона за чуждестранните агенти в Русия. „Какво се случва в САЩ? Пълна загуба на координация при вземане на решения в информационната сфера? Дезориентация в пространството?“ добави тя.

По-рано „Туитър“ обяви, че завинаги е затворил достъпа до личния акаунт на Тръмп поради нарушаването му на правилата, както и поради опасения, че той може да се опита да предизвика безредици.

Освен това той бе лишен от възможността да публикува в социалните мрежи „Фейсбук“ и „Инстаграм“ преди изтичането на правомощията му. На свой ред американската компания Apple временно премахна от услугата за микроблогове „Парлър“, която е популярна сред хората, които подкрепят настоящия американски лидер.

- реклама -