ин витро

Мария Янева, „Искам бебе“ пред FN: Годишно в България се правят около 8 хиляди ин витро процедури

1294 са родените бебета ин витро, заченати с държавно финансиране през 2018-a.

Броят на малчуганите е по-голям от предходната година с 271.

Това показва анализът на „Индекс на болниците“, данните, за който бяха предоставени от „Център асистирана репродукция“. Общо 4020 процедури са били извършени през 2018 г., които е платил фондът. От друга страна коронавируса удари и ин витрото, след като в началото на извънредното положение здравния министър забрани процедурите. След остра реакция те бяха възстановени.

Дали това е повлияло асистираната репродукция у нас и как стана така, че за една година има толкова сериозен ръст на ин витро бебетата – разговаряме с Мария Янева, председател на Фондация „Искам бебе“.

Г-жо Янева, на какво се дължи този ръст в броя на децата у нас, родени чрез асистирана
репродукция?

– Всяка четвърта процедура е успешна. Колкото по-рано се потърси финансова и медицинска помощ, толкова по-сигурен е успехът. Нашите лекари се справят отлично, а тенденцията за раждаемост е не по-различна от европейската практика. И все пак … да не подценяваме Бог, защото всяко едно родено дете е Божия благословия.

Колко процедури се извършват годишно и каква част от тях са финансират
от самите родителите/държавата?

– Точна статистика не мога да дам, но около 4 000 процедури се извършват с държавно финансиране и почти толкова се самофинансират от пациентите.

Успяха ли да се нормализират нещата след като временно ин витрото бе
спряно със заповед на здравния министър и какъв ефект имаше това
стопиране?

– Спирането бе буквално за около седмица. За толкова кратък срок не може да говорим за ефект. Важното е, че пациентите отново имат достъп до методите по асистирана репродукция. Знам какво преживява всяка една жена мечтаеща да стане майка, затова единствено мога да кажа или по-скоро да цитирам е: „Ин витро методът не прави бебета, ин витро методът създава семейства“. Така че желая на всички двойки, които се борят с репродуктивни проблеми, да имат своите семейства.

Има ли някакви новости в самите процедури, нещо, което все още не се
прилага у нас?

Българските специалисти по репродуктивна медицина се нареждат достойно до най-добрите европейски лекари и посещават едни от най-авторитетните научни събития в областта на  репродуктивната медицина, акушерство и гинекология, както и феталната медицина. Безспорно сме свидетели на най-добрите практики. Ще го кажа и като пациент, и като председател на Фондация „Искам бебе“ – Поклон пред българските лекари!

Време ли е отново да се отвори темата за сурогатното майчинство у нас,
която е табу във все по-малко държави?

Българското общество още не е узряло за това. А щом обществото не е готово, значи категорично темата не следва да се поставя на дневен ред.

- реклама -