музика

Мария Цветкова, депутат от ВМРО, пред FN: 1/3 от музиката в родния ефир трябва да бъде българска

Да се въведе задължително време, което родните радиа и телевизии да отредят за звучене на българска музика.

Това гласят внесените поправки в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от ВМРО. Като основни мотиви се посочва съхранението на българския език и традиционна култура в епохата на глобализацията и подкрепа за българските творци. Мярката се приема с отворени обятия от родните музиканти и съсловната организация за управление на авторски права Музикаутор, които отдавна настояват за въвеждането на подобни квоти. На противоположната страна обаче са от АБРО – Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори.

Защо е необходимо със закон да се задължат радиата и телевизиите да пускат повече музика на български певци и наистина ли това ще повдигне националния ни дух – потърсихме за отговор депутата Мария Цветкова, която е и зам.-председател на парламентарната Комисия по културата и медиите.

сн. БГНЕС

– Какво ще се промени в родния ефир ако вашите промени в Закона за радиото и телевизията бъдат одобрени?

– Според промените най-малко 1/3 от музикалното съдържание на медиите, като изключим новини, спортни предавания, реклами и филми, трябва да е предназначено за българска музика. Тоест, песните трябва да са на български език или да бъдат от български автори. По този начин искаме да се насърчи употребата на българския език, да се насърчи и създаването на повече родна музика в телевизионните и радио програмите. Като с това разбира се целим и съхраняване на българската култура и език и тяхното популяризиране. Ние вносителите от ВМРО и колеги народни представители от ПГ на „Обединени патриоти“ смятаме, че българската музика трябва да има достойно място в родния ефир и то трябва да й бъде гарантирано. Защото именно музиката е била и ще бъде един от основните стълбове на националната ни идентичност.

– Колко от музиката, която в момента звучи в ефир е българска и колко чужда?

– Според редица изследвания, с навлизането на чуждоезиковата музика и култура, делът на излъчваната българска музика в родния ефир намалява много прогресивно. И вече едва достига 20%. Което означава, че огромната част от ефирното време е заето от музикалните произведения на чужди автори и изпълнители.

– Мюзикаутор логично подкрепят законовите промени, но АБРО обявиха, че са против държавна регулация в културното съдържание на частните медии?

– Следващата седмица ни предстои среща с АБРО и ние ще обсъдим и изслушаме техните съображения и забележки, какви са им резервите. Ще имаме предвид между двете четения на Закона какво може да се промени, така, че поправките да бъдат в полза на всички. Това, което ние целим е наистина да се чува повече родна музика от българския ефир. Идеята има подкрепата на български изпълнители, на музикални организации. Трябва да стане ясно, че искаме да стимулираме творческите изяви и на българските автори на музика – текстописци, композитори, продуценти, изпълнителни.

– Направена ли е предварителна оценка с колко приблизително ще се увеличат приходите на родните изпълнителни при въвеждането на подобна квота? Вероятно от НАП също се интересуват от това?

– Ако произведенията на българските автори бъдат по-често пускани в родния ефир, съответно те ще получават повече средства от авторски права. А, това ще им помогне да правят още по-качествени музикални продукти. Предварителни оценки за покачване на приходите им не сме правили. Но, както и вие казахте, Музикаутор подкрепят законопроекта, а те обединяват 3 хиляди автори на музика и музикални издатели и имат становищата на други музикални творчески съюзи. От много години е наша цел да насърчаваме звученето на повече българска музика в родния ефир.

– За всички музикални жанрове ли ще важат квотите?

– Няма ограничение в жанровете в законопроекта, а и това би било дискриминационно. Но, според тази квота поне единия от авторите трябва да бъде български гражданин, а половината от песните с текст трябва да са на български език. Има подобни практики в други европейски държави – Великобритания, във Франция, Белгия, Полша, Словения – в 12 страни има такива квоти.

– Какво ще кажете на хората, които ще възроптаят, че ще слушат твърде много родна музика по радиото. В крайна сметка не трябва ли да има станции за всеки вкус?

– Все пак говорим само за 1/3 от дневното музикално съдържание. Разбира се, че ще продължи да се излъчва и чужда музика, но ние искаме да въведем задължителна квота, за да има гарантирано място за музиката на българските творци.

– Очаквате ли да мине вашата законодателна инициатива?

– Призоваваме всички политически партии да се обединим около бъдещето на българската култура и нейното развитие, като се приеме въвеждането на квота за родната музика в ефира. Така ще се насърчи създаването и разпространението на българска музика, а благодарение на това ще се постигне съхраняване на родната култура и идентичност и запазване на българския език.

 

- реклама -