Тренд, ваксини, нагласи, СЗО, ваксини,

Мария Шаркова: За ваксинираните не може да важат същите ограничения

„Няма причина ваксинираният гражданин да бъде третиран по същия начин като неваксинирания, защото той не представлява риск за себе си, за околните и за здравната система.“ Това написа в профила си във Фейсбук Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

Основният правен въпрос е дали тези мерки се наложени пропорционално – дали съответстват на целите, които държавата иска да постигне – ограничим разпространението на заболяването, ограничаване на броя на тежките и смъртните случаи, както и да се предпази здравната система от натоварване.

Цитирайки известните до този момент научни данни, адв. Шаркова напомня, че ваксинираните хора са 100% предпазени от тежко развитие на заболяването, т.е не представляват риск да натоварят здравната система. Ваксинираните хора не могат или в изключително редки случаи могат да заразят неваксиниран човек. Между 70 и 95% от ваксинираните с две дози са предпазени изобщо от заразяване.

“Това означава, че спрямо тези хора горепосочените ограничителни мерки засягат непропорционално правото им на личен живот, религиозна свобода, правото на придвижване или образование. Няма причина ваксинираният гражданин да бъде третиран по същия начин като неваксинирания, защото той не представлява риск за себе си, за околните и за здравната система“, казва адв. Шаркова.

- реклама -