работодатели

Мария Лазова от ManpowerGroup пред FN: 15% от работодателите в страната предвиждат да съкращават персонал

Българските работодатели имат песимистични планове за наемането на служители през третото тримесечие на 2020 г. Поне до септември се очаква значително намаление на персонала във всички сектори и региони. Това показват данните от обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта.

Компанията е водеща в световен мащаб в набирането на персонал, а проучването е проведено в 43 държави.

Краткосрочните данни за трудовия пазар едва ли някога са били толкова важни, колкото са в момента. На фона на мрачните прогнози – в кои области остава високо търсенето на персонал и работниците от кои сектори в страната ще бъдат най-засегнати – разговаряме с Мария Лазова, мениджър бизнес развитие на ManpowerGroup България.

Нека преди всичко да кажем цифрите – какъв процент от работодателите имат намерение да увеличат персонала си в следващото тримесечие и колко от тях ще съкращават? И най-вече как трябва да бъде тълкувана тази тенденция?

– Плановете на работодателите са повлияни от неочакваните събития през последните месеци. Изследването показва, че те имат не много оптимистични планове за наемане на служители в следващото тримесечие – 9% от работодателите в страната предвиждат да увеличат броя на служителите си и значително по-голям процент от тях – 15 на сто предвиждат да намалят персонала си. Същевременно 67% не очакват промяна в нивата на заетост.

Ако трябва да съпоставим тези данни с нивата от предходни периоди какво ще покаже анализът?

– Като цяло данните сочат, че това са най-негативните тенденции в нагласите на работодателите от стартирането на изследването преди 9 години до сега. И това е съвсем обяснимо – всичко това е повлияно от негативните последици от пандемията от COVID-19. Съществен фактор е, че проучването се проведе в най-несигурния период от годината, когато не беше ясно как ще се развие ситуацията около коронавируса. Така, че тази несигурност безспорно влияе на работодателите.

В кои региони ще има най-много съкращения на персонал?

– Проучването беше проведено в най-големите бизнес центрове и региони на България – София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе. Нагласите на работодателите във всички пет региона са най-негативни от началото на изследването, което стартира през 2011 година. Най-тежко е положението в Бургас, където се предвижда заетостта да намалее с 20%. Това е обяснимо, тъй като голяма част от заетите там са от най-потърпевшите бизнес сектори като ресторантьорство и хотелиерство.

За столицата как стоят нещата, защото знаем, че тук не само е концентрирана най-голямата част от населението, но и много хора идват, за да работят в София?

– В останалите региони прогнозата е по-оптимистична. В София се очертава най-нисък спад на заетостта – около 2%. Пловдив също е в ниските граници и там се очаква спад от -4%. Но, Бургас значително се откроява сред всички пет региона.

Кои ще са най-засегнатите браншове и съответно в кои се очаква да се наема персонал през настоящото тримесечие?

– За всички 7 индустриални сектори, които са включени в проучването се очаква нивата на заетост да намалеят. Това са строителство, финанси, бизнес услуги, промишленост и друго производство, в което влизат минното дело, земеделието, лов и риболов, горско стопанство, електричество и други, ресторанти и хотели, търговия на едро и дребно.

По ваши наблюдения след настъпването на пандемията в кои дейности има търсене на работна ръка?

– В информационните и комуникационни технологии и аутсорсинг индустрията се наблюдават относително стабилни темпове и минимално отражение на последствията от COVID-19. Tам също има някои проекти, които са сложени на изчакване, но също така има и нови бизнес услуги, които се аусорсват към България. В аутсорсинг индустрията има центровете за споделени услуги – освен ИКТ има и човешки ресурси, финансови и счетоводни услуги, обслужване на клиенти. В тези центрове има обслужване и на клиенти от туристическия бранш, от авиационната индустрия. Така че много зависи към кой бизнес сектор е насочен проекта и дали този бизнес сектор е бил засегнат и до каква степен от пандемията.

Развитието на различните бизнеси е специфично за всеки отделен регион. Примерно строителството и някои други услуги отчитат значителен спад в нагласите за наемане на персонал за следващото тримесечие.

Очаква ли се тази тенденция да се запази и за последното тримесечие на годината?

– Много е рано да говорим, тъй като се очакват някои послеефекти от и в резултат на пандемията, които да се проявят през есента.

Tъй като изследването е правено и в други държави, може ли да кажете как изглеждат нещата по света?

Като цяло България не е изключение. В това глобално изследване влизат работодатели от 43 държави, като 35 от тези страни предвиждат да намаляват заетостта до края на септември. Има и по-положителни очаквания, които идват предимно от Азия. Седем от участниците споделят положителна нагласа – Япония, Индия, Китай, Тайван, както и САЩ и две европейски държави – Хърватия и Германия. В другите се очаква или застинал пазар на труда или тенденцията е негативна. Най-мрачни перспективи за наемане са отчетени във Великобритания, като работодателите очакват най-слабия пазар на труда от началото на изследването там през 1992 г.

- реклама -